0
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk

Interview: Jolande Withuis over haar nieuwe biografie

Interview: Jolande Withuis over haar nieuwe biografie
za 13 november 202115:00 - 16:30
georganiseerd door Donner

Jolande Withuis wordt door Maria Heiden geïnterviewd over haar nieuwe boek 'Geen tijd verliezen - Jeanne Bieruma Oosting 1898-1994'. De biografie van een kunstenares die met alle normen brak.

  • Entree: 15:00 | reserveren niet noodzakelijk - toegang vrij | Een coronabewijs (vaccinatie-, test- of herstelbewijs) is verplicht voor toegang tot het theater.
  • Locatie: Boekhandel Donner | Coolsingel 129 | Rotterdam

Geen tijd verliezen

Achtendertig was Jeanne Bieruma Oosting toen ze zichzelf in 1936 op een Parijse expositie zelfbewust presenteerde als schilderes. Haar Zelfportret in werkkiel drukt triomf uit. Ze had dan ook een lange strijd moeten leveren voor ze zich op deze manier durfde uit te beelden. Volgens de conservatieve opvattingen van haar puissant rijke Friese familie hadden meisjes maar één doel in het leven: trouwen en kinderen krijgen. Werken was taboe. Die strijd was niet voorbij toen Oosting zich eenmaal aan haar milieu had ontworsteld. Ook als kunstenares kreeg ze te maken met de nodige seksevooroordelen. Het schokkende grafische werk dat ze in de jaren dertig produceerde werd tegelijk geprezen als pionierswerk én bekritiseerd als ‘onvrouwelijk’. In Geen tijd verliezen schetst Jolande Withuis met een schat aan materiaal het leven, de liefdes (m/v), de vriendschappen en de lange, veelzijdige loopbaan van een van Nederlands meest gerenommeerde beeldend kunstenaressen. Haar correspondenties met kunstenaarsvrienden als Ida Gerhardt, Charlotte van Pallandt en Adriaan Roland Holst, en de intieme brieven van haar ouders waren een goudmijn voor de auteur. Het resultaat is een springlevend en aangrijpend portret van een begaafde, fascinerende en moedige vrouw.

© Keke Keukelaar

Jolande Withuis (1949) was tot 2014 als onderzoekster verbonden aan het NIOD. Ze schrijft voor NRC HandelsbladTrouw en de Volkskrant. Bij De Bezige Bij verschenen Erkenning (2002), Na het kamp (2005), De vrouw als mens (2007) en in 2008 Weest manlijk, zijt sterk, een biografie over verzetsman Pim Boellaard, die werd bekroond met de Grote Geschiedenis Prijs 2009 en de Erik Hazelhoff Biografieprijs 2010. In 2016 verscheen de bestseller Juliana. Vorstin in een mannenwereld, die werd genomineerd voor de Brusseprijs en de Nederlandse Biografieprijs. In 2018 verscheen haar autobiografische zoektocht Raadselvader. In 2018 hield Withuis de Huizingalezing, waarin ze stelling nam tegen identiteitspolitiek. In november 2021 verschijnt Withuis' grote biografie over Jeanne Bieruma Oosting: Geen tijd verliezen.