0

Jana Beranová-prijs 2020 voor Michael Tedja

Jana Beranová-prijs 2020 voor Michael Tedja
ma 12 oktober 2020

De jaarlijkse Jana Beranová-prijs is toegereikt aan de Nederlandse schrijver en dichter Michael Tedja, zo heeft Stichting Woordnacht vandaag bekendgemaakt. De feestelijke uitreiking zal op zaterdag 7 november om 15.00 uur plaatsvinden tijdens Festival Woordnacht 2020. Dat gebeurt in de Rotterdamse Doelen waar het Nederlandstalige literatuurfestival zich dit jaar afspeelt, in aanwezigheid van dichter Jana Beranová.

De Jana Beranová-prijs betreft een prijs voor literaire verdiensten, vernoemd naar een levende Rotterdamse dichter. Jaarlijks kent Woordnacht deze toe aan een Nederlandstalige auteur die de artistieke vrijheid en integriteit vooropstelt, zonder te hechten aan waardering op grond van conventionele, modieuze of morele criteria.

De jury van de Jana Beranová-prijs bestaat in 2020 uit Wilma Scheffers (voorzitter), Bertram Mourits, Jurgen Maas en Sarah van Binsbergen. Aan de prijs is een bedrag van € 4.000 verbonden. De Jana Beranová-prijs wordt mede ondersteund door Boekhandel Donner.

Uit het juryrapport: 'Michael Tedja (1971) had al naam gemaakt als beeldend kunstenaar toen hij begon met schrijven, zowel van proza als poëzie, en op alle drie de terreinen valt de compromisloze en grensoverschrijdende eigenzinnigheid op. Tedja maakt, dicht en schrijft niet met een specifiek publiek voor ogen: hij nodigt uit in een universum waar alles mogelijk is, als je bereid bent goed te kijken, zonder verwachtingen of de wens om alles onmiddellijk helemaal te kunnen begrijpen.’ Dat maakt Michael Tedja volgens de jury tot de ideale laureaat van de Jana Beranová-prijs 2020.

Foto Michiel van Nieuwkerk