0

January Jones 9 - Heroïne voor Hanoi

January Jones 9 - Heroïne voor Hanoi
do 16 november 2017

door Loek Dekker | Afdeling Kunst & Architectuur

January Jones is in 1987 aan de fantasie ontsproten van de veelzijdige stripmannen Martin Lodewijk en Eric Heuvel. Lodewijk leverde de scenario's, Heuvel verzorgde en maakt nu nog steeds de tekeningen in de klare lijn, de tekenstijl van Hergé en zijn navolgers.

 De avonturen van de vrouwelijke hoofdpersoon spelen zich af in de tweede helft van de jaren dertig van de vorige eeuw. De Amerikaanse January Jones verdient haar geld als stunt- en testpilote en door mee te doen aan vliegtuigraces en luchtvaartshows. Ze komt uit een goed milieu, haar vader is senator, haar moeder hoogleraar. Naast een aantal zussen, die net als January vernoemd zijn naar een maand van het jaar, heeft ze ook nog een broer, die archeologie aan een Amerikaanse universiteit doceert. De oplettende lezer realiseert zich dat deze broer de befaamde Indiana Jones is, bekend van de speelfilms van Steven Spielberg. Het leven van January is net zo avontuurlijk als dat van 'Indy'. Ook zij komt terecht op verre continenten en bindt onder meer de strijd aan met de grootste schurken van die tijd: de nazi's, waarvan de gevaarlijkste voor haar de pilote Dritta Reich is.

In 1995 was na vier avonturen plotseling de koek op. Lodewijk had teveel andere projecten aan zijn hoofd. Heuvel richtte zich op een nieuwe strip Bud Broadway, die voorgepubliceerd werd in het Algemeen Dagblad. Pas in 2009 werd met een kort verhaal in de Eppo van Jones, die nu de bijnaam The Flying Venus kreeg, de draad weer opgepakt. Dat beviel de lezers en de makers van de strip dusdanig goed dat besloten werd om verder te gaan met lange verhalen. De horens van de stier speelt zich af in de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) en in Het graf van de Zeppelin zien we Dritta Reich weer terug als fanatieke opponent van January Jones. Toen hierna opnieuw Lodewijk afhaakte, besloot Heuvel zelf de scenario's van de strip te gaan verzorgen. Zijn eerste verhaal Het lijk van Lenin mag er zijn. Hierin krijgt onze heldin het aan de stok met Beria, het hoofd van de NKVD, de bloeddorstige geheime dienst van de Sowjet-Unie. Net als Lodewijk is ook Heuvel een kenner van het interbellum, de periode tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. De tekenaar studeerde vanaf 2001 een drietal jaren geschiedenis aan de Lerarenopleiding en weet duidelijk waar hij het over heeft in zijn strips. Die kennis zien we op subtiele manier terug in Heroïne voor Hanoi, zijn laatste album dat een vervolg is op De eerste Keizer. In dat deel voert Heuvel zijn heldin en haar jonge technicus Rik Jansen (ja, een Nederlander) naar het Shanghai van 1937, waar een oorlog tussen China, onder leiding van Chiang Kai-shek's Kwomintang, en de agressor Japan op uitbreken staat. Aangezien de Kuifje klassieker De Blauwe Lotus zich ook ongeveer in deze periode in Shanghai afspeelt, zien we, op plaat 17, Kuifje in een Riksja voorbij komen.

De Japanners houden zich in het door hen bezette Manchukwo (Mantsjoerije), het noordoostelijk deel van China, bezig met de productie van bacteriologische wapens. Jones krijgt hiervan als bewijs documenten doorgespeeld van het Chinese verzet in deze regio. Met als verzoek ze te overhandigen aan de Amerikanen, die hiermee de Japanners kunnen aanklagen. In Heroïne voor Hanoi begint de lange reis met de documenten vanuit het Noorden van China naar Saigon, liggend in het uiterste zuiden van Indochina, dat in 1937 nog in handen is van de Fransen. Voor Eric Heuvel een mogelijkheid om alle spanningsregisters open te trekken. Het verhaal verloopt in sneltreinvaart en we zien een aantal bekende personen uit de geschiedenis optreden. De eerst zo hulpvaardige communisitische verzetsstrijders onder leiding van Mao blijken dubbel spel te spelen. Betere ondersteuning krijgen ze van Lady Chang, de vrouw van de leider van China, en ook van de Amerikaanse vliegenier Claire Lee Chennault, die bezig is om The Flying Tigers, een semi-legale vliegenierseenheid voor hulp aan China, op te zetten. Eenmaal aangekomen in Indochina komt January Jones door chantage in conflict met de Fransen. En de communistische leider aldaar, Nguyen Sinh Cung (later bekend onder de naam Ho Chi Minh) heeft het slechtste met haar en Rik voor. De zinderende finale van het avontuur speelt zich af in het corrupte Saigon.

Het uiterst kundig getekende Heroïne voor Hanoi verveelt geen moment en doet naar meer verlangen. Op een nieuw deel zullen we voorlopig moeten wachten. Dus dan maar de oude avonturen herlezen. En dat kan gelukkig weer zonder problemen. Uitgeverij L/Don Lawrence Collectie heeft de eerste vier lang niet meer verkrijgbare delen op perfecte wijze heruitgebracht, zodat nu alle negen albums van January Jones voor een schappelijke prijs aangeschaft kunnen worden.

Loek Dekker
Loek Dekker Afdeling Kunst & Architectuur

Over Loek Dekker

Loek is al jarenlang de rots in de branding op de afdelingen Geschiedenis, Filosofie en Kunst. Hij verkoopt niet alleen boeken, hij schrijft ze ook zelf. Als historicus publiceerde hij over onder andere de Napoleontische tijd en de Tweede Wereldoorlog. Als muziekliefhebber schreef hij de biografie van Livin' Blues. Om het plaatje van de universele mens compleet te maken: Loek is ook een fervent striplezer.