0
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk

Jean-Marc van Tol signeert

Jean-Marc van Tol signeert
za 14 december 201915:00 - 16:00
georganiseerd door Donner

De leukste terugblik op het jaar bestaat twintig jaar en om dat te vieren is 'Het afzien van 2019' volledig in kleur. Fokke & Sukke-tekenaar Jean-Marc van Tol voorziet dit boekje of de Fokke & Sukke Scheurkalender graag van een op maat gemaakt tekeningetje. Krijgt het jaar toch nog wat kleur!

  • Entree: 15:00-16:00 | Toegang vrij
  • Locatie: Boekhandel Donner - afdeling literatuur | Coolsingel 129 | Rotterdam

Alle vrijgegeven cartoons van 2019. Een jaar van omwentelingen. Van Trump en Brexit tot Johnson en Impeachment. Met een hoofdrol voor Greta Thunberg en haar Skolstrejk för Klimatet.

Jean-Marc van Tol (Rotterdam, 6 juli 1967) is een Nederlands illustrator, striptekenaar, schrijver en cartoonist.

Van Tol specialiseerde zich bij zijn studie Nederlands in het Middelnederlands en is momenteel werkzaam als freelance striptekenaar. Zijn opdrachten ontvangt hij onder andere van het bedrijfsleven, de reclamewereld, de (semi)-overheid en vanuit de woningcorporatiebranche. Zijn belangrijkste werk is de cartoonreeks Fokke en Sukke, waar hij samen met John Reid en Bastiaan Geleijnse de geestelijk vader van is. Van het drietal is Van Tol degene die de tekeningen maakt. Van Tol wordt wel de 'inkopper' van het team genoemd.

In 2003 werd Reid, Geleijnse en Van Tol de Stripschapprijs toegekend voor hun gezamenlijke stripwerk (en dan met name Fokke & Sukke).

In 2006 lanceerde Van Tol samen met Gerrit de Jager het boek Strips in Stereo waarin zij en Maaike Hartjes, Hanco Kolk, Erik Kriek, Dick Matena, Peter Pontiac, Mark Retera, Barbara Stok, Joost Swarte, Thé Tjong King, Typex en Henk Kuijpers een stripversie maakten van een lied van een Nederlandse artiest. Bij de presentatie hiervan op 11 maart 2006 in Paradiso werden de originele nummers ten gehore gebracht. Het boek kreeg goede kritieken, werd meermalen herdrukt en Van Tol en Gerrit de Jager ontvingen later dat jaar tijdens De Stripdagen 2006 de P. Hans Frankfurtherprijs voor dit bijzondere project.

Daarnaast tekent Van Tol ook elke week de strip Kort en Triest in de jongerenkrant 7Days. Van Kort en Triest zijn inmiddels twee stripalbums uit, Verdwaald en Opgepeuzeld.

In 2011 presenteerde Van Tol bij de VPRO het televisieprogramma 'Beeldverhaal', waarin hij een overzicht gaf van diverse stromingen en belangrijke personen uit de geschiedenis van het stripverhaal.

In 2017 kwam zijn eerste historische roman uit in een voorgenomen trilogie. "Musch" is het eerste deel van een drieluik over Johan de Witt. Cornelis Musch is een voorganger van de vermoorde raadspensionaris.

In 2018 is Van Tol deelnemer aan Wie is de mol?, waar hij na de 2e aflevering besloot naar huis te gaan.