0
Jeugdige zedendelinquenten en recidive
Jeugdige zedendelinquenten en recidive

Jeugdige zedendelinquenten en recidive

een onderzoek bij jeugdige zedendelinquenten naar de voorspellende waarde van

C. Boonmann, L.M.C. Nauta-Jansen, L.A. 't Hart-Kerkhoffs, Th.A.H. Doreleijers & R.R.J.M. Vermeiren

Paperback / Ingenaaid | Nederlands
 • Niet leverbaar
€ 24,95
Omschrijving

Hoewel zedendelicten gelukkig relatief weinig voorkomen, is de impact van dergelijke delicten voor zowel de slachtoffers als de maatschappij enorm. Daarom is het van belang dit type delicten tot een minimum te beperken. Een aanzienlijk percentage van de zedendelicten in Nederland wordt gepleegd door minderjarigen. Omdat jongeren nog volop in ontwikkeling zijn, lijkt de adolescentie uitermate geschikt voor preventie en interventie bij seksueel grensoverschrijdend gedrag. Bij preventie moet worden gedacht aan algemene seksuele voorlichting en bij interventie aan behandeling van de problematiek die ten grondslag ligt aan het seksuele delictgedrag.

Aan de hand van uitgebreide analyses van psychiatrische stoornissen, psychosociale problemen en delictkenmerken van jeugdige verdachten van een zedendelict tracht dit rapport inzicht te geven in (1) de eigenschappen van jeugdige plegers van een zedendelict en in (2) de eigenschappen die samenhangen met persistent zeden - delinquent gedrag. In totaal is 74% van de veroordeelde jongeren in het onderzoek opnieuw veroordeeld voor een delict en slechts een kleine 3% voor zedenrecidive. Het sterkst voorspellend voor algemene recidive in de politiesystemen zijn het IQ van de jongere en de mate van zorg bij de raadsonderzoeker over de invulling van de vrije tijd. Bij zeden recidivisten hadden de raadsonderzoekers zich vaker veel zorgen gemaakt over het gepleegde zedendelict. Met deze kennis kunnen door ouders, scholen en instellingen in de jeugdzorg gerichter preventieve maatregelen worden ingezet om seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Mochten jongeren toch in contact komen met politie en justitie vanwege het plegen van een zedendelict, dan biedt dit rapport inzicht in de eigenschappen die extra aandacht verdienen om algemene recidive alsook zedendelinquent gedrag te voorkomen.

Jeugdige zedendelinquenten en recidive De reeks Politiewetenschap is een uitgave van het Onderzoeksprogramma Politie & Wetenschap, een zelfstandig onderdeel van de Politieacademie.

Politie & Wetenschap beoogt een stimulans te geven aan zowel de (weten schap - pelijke) kennisontwikkeling op het gebied van politie en veiligheid als de daadwerkelijke benutting daarvan in praktijk, beleid en opleiding. Publicaties in de reeks Politiewetenschap betreffen in het algemeen studies met een meer theoretisch, verkennend of beschouwend karakter.

Specificaties
 • Uitgever
  Sdu Uitgevers
 • Druk
  1
 • Verschenen
  okt. 2012
 • Bladzijden
  88
 • Genre
  Cultuur- en mentaliteitsgeschiedenis
 • Afmetingen
  247 x 171 x 8 mm
 • Gewicht
  184 gram
 • EAN
  9789035246379
 • Bindwijze
  Paperback / Ingenaaid
 • Taal
  Nederlands

Reviews van klanten

Ook een review schrijven?

Log in op uw account of maak een eigen account aan.

Inloggen

Gerelateerde producten

Hoe we mensen werden

Hoe we mensen werden

Madelaine Böhme
€ 22,50
Het laatste gouden jaar

Het laatste gouden jaar

Florian Illies
€ 22,99
De held

De held

Lee Child
€ 7,50
Zandvoort

Zandvoort

Koen Vergeer
€ 15,00
Tussen twee vuren

Tussen twee vuren

Joshua Yaffa
€ 26,99