0

Kampioenen! Het droomseizoen van Feyenoord 2016/2017

Kampioenen! Het droomseizoen van Feyenoord 2016/2017
za 23 februari 2019

door Leon van Vliet | Afdeling Aanbiedingen & Ramsj

Feyenoord. Hand in hand kameraden. En zoek een plaatsje in de zon, waar je zo gezellig zit. Jaja. Zo lust ik er nog wel een paar. Was er een paar weken geleden nog intense tevredenheid toen die vervelende arrogante knaapjes uit Amsterdam met maar liefst 6 – 2 van de mat werden geveegd, nu is het allemaal weer helemaal niks na onnodige nederlagen tegen Excelsior en Groningen.

Zo gaat het al het hele seizoen. Winnen van PSV en verliezen van De Graafschap en Fortuna Sittard. Dieptepunt was wel het optreden van Feyenoord in Europa tegen een paar welwillende koekenbakkers en postbestellers uit Slowakije. Als een stel uitgedroogde hondendrollen stonden ze op het stoffige kunstgras van AS Trencin. Ze werden door ie-der-één uitgelachen na een beschamende maar verdiende 4 – 0 nederlaag. En toch blijven we houden van Feyenoord, want er is maar één club die er echt toe doet. In goed weer en in slecht weer. Of in wisselvallig weer zo u wilt. Want heel vaak is het namelijk heel wisselvallig met Feyenoord. En met wisselvalligheid win je geen prijzen. Soms duurt zo’n periode van slechte resultaten, onrust en nieuwe trainers wel 18 jaar. Dat is lang. Bij PSV worden ze bijna elk jaar kampioen. Op het zakelijke af. In het verleden ging men dan op een zogenaamde platte kar door de stad (als je Eindhoven tenminste een stad wil noemen…) en liet men aan een paar toevallige voorbijgangers de gewonnen kampioensschaal zien. Men dronk daarna een pilsje in een stamcafé, at er een worstenbroodje bij en daarna ging men naar huis. Klaar is Kees. Op naar het volgende seizoen om weer kampioen van Nederland te worden. Wat een lol. Ze zijn in Eindhoven al zo vaak kampioen geworden dat het niet eens groot nieuws is. In het Brabants Dagblad is het al geen voorpagina nieuws meer als PSV wint. Staat ergens links onder de contactadvertenties. Een kort zakelijk berichtje: PSV voor de 64e keer kampioen van Nederland. Wegens gebrek aan belangstelling geen rit met platte kar door de stad. Wie gek wil doen zal moeten wachten tot carnaval. Over Ajax wil ik het al helemaal niet hebben. Behalve dat ze hard schreeuwen dat ze altijd de beste zijn is het wel interessant om te zien welke trofeeën ze de afgelopen vijf jaar hebben toegevoegd aan hun toch al imposante prijzenkast. Volgens mij helemaal geen enkele prijs. Maar genoeg over die Godenzonen.

Als Feyenoord iets wint is het zeldzaam. Ik reken de beker gemakshalve maar niet mee en ook de Johan Cruyffschaal niet. Het is wel zilverwerk maar uiteindelijk telt alleen de Kampioensschaal. En die komt niet vaak naar Rotterdam. Er gaan soms hele generaties over heen voordat het weer een keer lukt. Maar als het dan de goede kant op valt is het ook meteen feest. En hoe. In 2017 heeft Boekhandel Donner het van dichtbij meegemaakt. Het kampioensfeest van Feyenoord op de Coolsingel was met niets te vergelijken. Wat een onvoorstelbare hoeveelheid feestende mensen. Ons gebouw is best groot en imposant, maar op het moment dat de Feyenoord-liederen massaal werden meegezongen met Lee Towers leek het gebouw wel mee te deinen. Dat er van deze grote happening boeken zijn verschenen spreekt voor zich. De fans moeten zoiets moois kunnen koesteren. En als je voor Feyenoord bent moet je er vaak lang op teren. De in mijn ogen allermooiste en beste uitgave is een boekwerk van het Algemeen Dagblad. Het heet Kampioenen! – Het droomseizoen van Feyenoord. Dat was destijds bij ons niet aan te slepen en leek na enkele weken totaal van de aardbodem verdwenen. Leek. Maar met Ramsj weet je het maar nooit. Soms komen bepaalde titels ineens weer op je pad. Zo is het ook met dit boek. Een topboek. De geweldige foto’s zijn van Pim Ras, de tekst is van Mikos Gouka en er zijn extra bijdragen van Willem van Hanegem, Hugo Borst en Sjoerd Mossou. Het kan niet zo zijn dat iedere Feyenoordsupporter dit boek al heeft. Onmogelijk. Daarvoor zijn er teveel fans en te weinig exemplaren van deze inkopper. Maar elke Feyenoorder zou dit boek eigenlijk onder zijn hoofdkussen moeten hebben liggen. Standaard. Dan slaap je direct een stuk lekkerder. Ook als Feyenoord een keertje niet heeft gewonnen. Donner heeft er nu een aantal op voorraad. We vragen er slechts € 9.95 voor. Ik lach me gek!

Leon van Vliet
Leon van Vliet Afdeling Aanbiedingen & Ramsj

Over Leon van Vliet

Als er ergens een voordeeltje te behalen valt is Leon er als de kippen bij. Hij koopt in binnen- en buitenland de mooiste boeken in voor weinig geld. Daar wordt u als klant dan uiteindelijk weer blij van.