0

Keukens van het Grote Midwesten

Keukens van het Grote Midwesten
vr 21 augustus 2015

door Maritza Dubravac | Afdeling Literatuur & Poëzie

Keukens van het Grote Midwesten is de debuutroman van J. Ryan Stradal. Hij groeide op in Minnesota, een staat die ook een belangrijke rol speelt in zijn boek. Centraal staat Eva Thorvald, een meisje dat de liefde voor eten van haar vader Lars erft, een chefkok. Helaas overlijdt Lars als ze nog een baby is en heeft haar moeder haar verlaten.

Bijzonder aan dit boek is dat in elk hoofdstuk een recept centraal staat dat kenmerkend is voor de eetcultuur in het Midwesten, en dan vooral Minnesota. We zien Eva opgroeien bij haar oom en tante, waar ze als jong meisje extreem hete pepers kweekt en die verkoopt aan lokale restaurants. Als jonge vrouw treedt ze in haar vaders voetstappen en wordt ze de chefkok van een succesvolle en geheimzinnige pop-up eetclub.

We volgen het verloop van Eva’s weg naar succes indirect: in elk hoofdstuk staat los van een recept een personage centraal dat Eva al kent of met haar in contact zal komen. Voorbeelden hiervan zijn haar oudere nicht, de ex-vrouw van een toekomstig vriendje en de jongere broer van een geliefde. Door deze structuur is Keukens van het Grote Midwesten een fascinerend weefpatroon van verhalen en recepten geworden.

Stradals debuut is dan ook een echte aanrader voor zowel foodies als non-foodies. Door de structuur lees je meerdere verhalen over meerdere personages (en natuurlijk Eva) die aan het einde van het boek bij elkaar komen. Het is dan ook een heerlijke en originele roman over (verloren) familie, eten en het volgen van je passie.

Maritza Dubravac
Maritza Dubravac Afdeling Literatuur & Poëzie

Over Maritza Dubravac

Maritza heeft literatuurwetenschap gestudeerd. Ze host bij Donner de Young Adult Book Club en schrijft recensies voor Hebban.nl. Verder leest ze, en leest ze, en leest ze...