0

Koken met limoenen & citroenen

Koken met limoenen & citroenen
do 4 juli 2019

door Leon van Vliet | Afdeling Aanbiedingen & Ramsj

Kookboeken. Je kunt er een winkel mee vullen. Moeiteloos. Bij Donner is het al niet anders. Overspoeld worden we met die handel. Allemaal met als doel om de lekkerste gerechten op tafel te toveren. Voor familie, vrienden en andere dierbaren. Maar wat als je nu eens een kookboek zoekt met vieze gerechten? Met gore kruiden, smerig fruit en onsmakelijke groenten? Belanden we niet allemaal wel eens in een situatie dat je lieden over de vloer krijgt die je liever kwijt bent dan rijk? Een gezelschap dat je zo snel mogelijk wenst te dumpen maar die helaas nog blijven eten ook. Een bitch van een bemoeizuchtige schoonmoeder. Een irritante zeurende arrogante oom. Een valse tang van een tante die steevast soep over haar avondkleedje morst ( vandaar ook de term soepjurk!). Serveer ze een gruwelijk zure maaltijd en ze komen nooit meer is mijn filosofie. Is er een kookboek dat mij een eind op de goede weg zou kunnen helpen? Misschien. Ik had hoge verwachtingen van het zojuist bij uitgeverij Librero verschenen boek: 'Koken met limoenen & citroenen'. Hoe zuur wil je het hebben?

Over citroenen hoef ik niks te vertellen. Die voldoen aan alle eisen. Bij limoenen komen bij mij echter hele andere gedachten bovendrijven. Dat komt door een tv-reclame die ik als jongetje zag en die grote indruk op me maakte. Het gaat hier om de legendarische commercial van Fa doucheschuim. Toen ik deze reclame voor het eerst zag, ik was amper 7 jaar, viel ik bijna van onze knusse stoffen hoekbank. Loekie de Leeuw had nog maar net “asjemenou” geroepen toen het tijd was voor Fa. Op een zonnig tropisch strand huppelde een lekker stout blond meisje met slechts een akelig klein bikinibroekje aan. Ze lachte alsof ze zojuist een pikant grapje had gehoord en liet zich zonder schroom in de woeste golven vallen. Dat was Fa. Met de wilde frisheid van limoenen! Deze boodschap kwam wel binnen kan ik u melden.

Ik vroeg aan mijn vader of we naar dat tropische eiland met die sexy Fa meisjes op vakantie konden gaan. Hij beloofde me dat hij zijn best zou doen maar een paar weken later gingen we toch gewoon naar camping ’t Brave Hertje, wat ik op dat moment ronduit teleurstellend vond. En mijn moeder heeft ook nooit Fa voor ons  gekocht. Wij kregen altijd dezelfde saaie shampoo van het merk Kneipp. Dat wemelde van allerlei stompzinnige alpenkruiden maar wat koop je daar voor? Ik wilde helemaal niet ruiken naar natte kerstbomen. Ik wilde dagdromen van die vrolijke dansende limoenen die soepel en fris de zee indoken terwijl ik mijn haartjes stond in te zepen met de doucheschuim van Fa. Lekker hoor. Limoenen. Maar misschien kwamen ze jaren later nu toch van pas.

We slaan het mooi gebonden boek willekeurig maar vol verwachting open. Waarmee kan ik mijn valse tante Cor eens voor eens en voor altijd een culinaire loer draaien? Bladzijde 28. Een voorgerecht. Gefrituurde jonge artisjokken met citroen-munt-ansjovisdressing. Ik vrees dat die ouwe toverkol dat nog lekker zal vinden ook. Dan maar een hoofdgerecht. Bladzijde 81: Tandoori-lamskoteletten met tomaten-koriandersalsa. Dat lijkt me een nogal stupide gerecht. Benodigdheden: basmatirijst, tandooripasta, Griekse yoghurt, versgeperst citroensap(daar zal je het hebben), geraspte schil van een biologische citroen (toe maar, nog meer zuur) en 12 schoongemaakte lamskoteletten. De foto die er bij staat belooft veel goeds. Tante Cor ziet er tegenwoordig zelf uit als een schoongemaakte lamskotelet maar lang niet zo goed als deze in het boek. Vergeleken bij deze gebraden schatjes heeft die nare feeks nog het meeste weg van een verschrompelde bal gehakt uit eigen keuken. Ik doe het boek dicht en doe een laatste poging. Ik hoop op een smerig knetterzuur nagerecht. Ik doe het boek zomaar open op bladzijde 133: Limoncello Gelato in briochebroodjes. Een Italiaanse lekkernij. Met een mengsel van citroenraspsel. Zal best een zurige ondertoon hebben maar die briochebroodjes zien er weer fantastisch uit. Dit is te goed en te lekker voor tante Cor.

Dit boek voldoet helemaal niet aan mijn eisen. De 75 gerechten die er in staan zien er fris en fruitig uit. De auteur heeft zich laten inspireren door de vele klassieke recepten van over de hele wereld waarin citroenen en limoenen als belangrijk ingrediënt worden gebruikt. Dit is een eerbetoon aan de meest gebruikte vruchten in de keuken, vanaf hun oorsprong tot nu. Limoenen en citroenen geven elke maaltijd iets extra’s, van verbluffend eenvoudige gerechten tot geurige, complexe en rijkelijk gekruide schotels. Wie niet hoeft te koken voor tante Cor of aanverwante wormvormige aanhangsels kan met dit boek prima uit de voeten. 'Koken met limoenen & citroenen' kost maar € 7,95 wat iedere liefhebber lachend zal aftikken. Met de groeten van tante Cor!

Bekijk meer tips van Leon

Leon van Vliet
Leon van Vliet Afdeling Aanbiedingen & Ramsj

Over Leon van Vliet

Als er ergens een voordeeltje te behalen valt is Leon er als de kippen bij. Hij koopt in binnen- en buitenland de mooiste boeken in voor weinig geld. Daar wordt u als klant dan uiteindelijk weer blij van.