0
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk

Coca-Cola: Film - Music - Sports

Coca-Cola: Film - Music - Sports
do 10 januari 2019

door Leon van Vliet | Afdeling Aanbiedingen & Ramsj

Cola. Wie is er niet groot mee geworden? Nou, ik bijvoorbeeld. Wij kregen vroeger helemaal geen cola.

Mijn moeder vond het maar niks al die bubbels, en bovendien was het veel te duur. Wij kregen drankjes die je eindeloos kon aanlengen met water uit de kraan. Eerst hadden we Ranja (dat rietje hoorde er volgens de overlevering bij maar daar konden mijn broer en ik naar fluiten). Mijn moeder deed er zoveel water bij dat de spontane oranje kleur van de Ranja verbleekte tot een grauwe troebele substantie. En zo smaakte het ook. En toen we ouder werden kregen we nog geen cola. Via een vervelende bemoeizuchtige tante werd mijn moeder enthousiast gemaakt voor Karvan Cevitam. Een op basis van rozenbottel en andere pluksels uit de natuur samengestelde drab die je ook weer moest mengen met water. Als we aangaven dat het goedje te zoet was (die zooi bulkte echt van de fruitsuikers) perste moeder er doodleuk nog een citroen doorheen. Maar verder hebben we een leuke jeugd gehad!

Nadat we verhuisd waren naar de grote stad kregen we vanzelf meer vrijheden. En zakgeld. Het was erg makkelijk om na school even een snoepertje te halen bij de supermarkt om de hoek. Cola hoorde daar bij. In het begin kregen we weinig zakgeld en de cola die we toen konden kopen was weliswaar voordelig, maar mocht je eigenlijk geen cola noemen. Een blikje cola van 3ES, Herschi of Raak deed je zelfs soms verlangen naar de Ranja van je  moeder. Als brugpiepertje met weinig centen was je toen snel tevreden. Maar op een mooie dag had men in de supermarkt echte Coca-Cola in de aanbieding. Van die mooie halve liter flesjes. Vanaf dat moment was ik om. Voor mij alleen de echte Cola.

Coca cola 01

Coca-Cola werd bedacht door een Amerikaanse apotheker, John Pemberton, in 1886. En de eerste Coca-Cola fabriek werd geopend in 1894 in Vicksburg, Mississippi. Het eerste flesje werd ontwikkeld in 1915 en pas in 1928, tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam was de eerste Coca-Cola in Nederland te koop bij een kraampje daar vlakbij. Maar het duurde nog tot 1937 voordat het drankje in heel Nederland was te verkrijgen. Fabrieken kwamen en gingen en tegenwoordig is het hoofdkantoor van Coca-Cola gevestigd in Rotterdam (waar anders!) en de fabriek staat in Dongen (hebben ze daar ook nog wat). 

Wat een koolzuurhoudende frisdrank met een bonk suiker kan doen is nagenoeg bekend. Met uitzondering van Cuba en Noord-Korea wordt het overal in de wereld geschonken. Het is een supermerk. Op een enkele gek na die liever Pepsi drinkt is het de toonaangevende frisdrank. Ook wereldsterren willen best gezien worden met Coca-Cola. En daar zijn plaatjes van. Hele leuke plaatjes!

Coca cola jesse owens

Voor de echte verzamelaar is er nu een box met drie prachtig gebonden boekjes over Coca-Cola te koop. Filmsterren, muzikanten en topsporters lieten zich maar wat graag vereeuwigen met dit iconische Amerikaanse drankje. Is dit een collector’s item? Jazeker! Is dit een hebbeding? Absolutely! Een must-have voor elke Coca-Cola fan. Nu exclusief bij Donner. Slechts € 14,95.

Dorst gekregen van dit stukje? Bij het Donner Café schenkt men helaas geen Coca-Cola maar het alternatief is toch niet onaardig. Op een zaterdag neem ik altijd tijdens mijn lunchpauze een Cola van het merk Fritz, een biologische variant uit Hamburg,Duitsland. Het mist een beetje die vrolijke prikkels van de echte Coca-Cola maar de hoeveelheid cafeïne die in één zo’n fles a 33cl. zit vergoedt veel.  De rest van de middag is van vermoeidheid geen sprake meer en stuiter ik als een Pikachu met gordelroos door de winkel heen. Het verschil met Coca-Cola is dat de Duitse Fritz pas sinds 2003 op de markt is. Een verschil van pak ‘m beet 115 jaar. Moet kunnen. Schade!

Bekijk meer tips van Leon

Leon van Vliet
Leon van Vliet Afdeling Aanbiedingen & Ramsj

Over Leon van Vliet

Als er ergens een voordeeltje te behalen valt is Leon er als de kippen bij. Hij koopt in binnen- en buitenland de mooiste boeken in voor weinig geld. Daar wordt u als klant dan uiteindelijk weer blij van.