0

Leon tipt: Henning Mankell

Leon tipt: Henning Mankell
ma 18 juni 2018

door Leon van Vliet | Afdeling Aanbiedingen & Ramsj

Henning Mankell. Is dat niet die slechte Zweedse rechtsback met de conditie van een zieke schildpad en de techniek van een versleten tuinhek? Nee. Ontwerpt Henning dan leuke boekenkasten, ledikanten en tweezitters voor IKEA, luisterend naar pakkende namen als Smorrebrand, Knorrepott en Likkenmahr? Was het maar waar. Henning Mankell was een succesvolle schrijver waarvan de reeks boeken met inspecteur Wallander zijn grote internationale doorbraak werd. Ook in Nederland. Zijn boeken zijn in 30 landen vertaald en een aantal daarvan zijn verfilmd. Geen kleine jongen dus. Is het daarom niet ultrafijn dat er nu twee van zijn boeken in de Ramsj te verkrijgen zijn? Ja, dat is het. En niet de minste.

In 'Kennedy’s Brein' volgen we de archeologe Louise Cantor die haar zoon dood aantreft in zijn appartement in Stockholm. De politie maakt zich er makkelijk van af, en concludeert dat het hier om zelfmoord gaat. Logisch, want als er ergens een stad is waar mensen zo depressief worden van de omgeving dan is het Stockholm wel. De winter duurt er 9 maanden, het is er vrijwel altijd guur en donker, en drank is onbetaalbaar. Toedeloe. Maar deze archeologe laat het er niet bij en gaat op zoek naar de waarheid. Ze volgt het spoor van haar zoon Henrik van Spanje tot helemaal in Mozambique. Ze komt er achter dat Henrik betrokken blijkt te zijn geweest bij de strijd tegen aids en tegen onmenselijk experimenteel onderzoek naar aidsmedicijnen. Deze boeiende, beklemmende, indringende, sombere, maar erg goed geschreven roman is niet meteen een hap-slik-weg-verhaal voor bij het zwembad. Daarvoor moet je die andere Mankell eigenlijk aanschaffen.

In 'De Gekwelde Man', het tiende en laatste verhaal van inspecteur Wallander, wacht de hoofdpersoon nieuwe uitdagingen nadat de vader en de moeder van zijn schoonzoon plotseling verdwijnen. Velen van ons zouden deze verandering op zijn minst toejuichen maar Kurt Wallander heeft toch weinig te doen en gaat op onderzoek uit. Hij krijgt te maken met spionage en de ongekende werelden van de Zweedse marine. Er wachten hem nieuwe uitdagingen, al leidt hij het onderzoek niet zelf. In zijn typische stijl zet Mankell eens te meer personages van vlees en bloed neer. Vooral Wallander is zo levensecht, dat je als lezer lijkt te kijken naar een nieuw stuk in het leven van een oude vriend. De lezer neemt voorgoed afscheid van Kurt Wallander in een realistisch, spannend en ook ontroerend verhaal. Vijf sterren!

Nog een paar weken, misschien wat meer. Lekker op vakantie. Zwembroekie aan. Mobiele telefoon uit. Kinderen opgehoepeld naar het zwembad. Lekker lezen. Deze twee boekjes van Mankell passen makkelijk in de koffer. Het is ook helemaal niet erg als daar een slok bier over heengaat of een kwak zonnebrandolie. Ze kunnen er tegen, maakt niet uit. Die Scandinavische misdaadverhalen kunnen tegen een stootje. Slechts een paar klikken bij u vandaan. Vandaag besteld, morgen in huis(*). Fijne vakantie alvast!

Bekijk meer tips van Leon

* Wij versturen deze en andere ramsj/voordeeltitels rechtstreeks vanuit onze winkel. Wanneer u op werkdagen voor 16:00 besteld wordt uw bestelling de volgende dag geleverd.

Leon van Vliet
Leon van Vliet Afdeling Aanbiedingen & Ramsj

Over Leon van Vliet

Als er ergens een voordeeltje te behalen valt is Leon er als de kippen bij. Hij koopt in binnen- en buitenland de mooiste boeken in voor weinig geld. Daar wordt u als klant dan uiteindelijk weer blij van.