0

Leon Tipt: Martin Kers - Destination Nowhere

Leon Tipt: Martin Kers - Destination Nowhere
wo 5 juni 2019

door Leon van Vliet | Afdeling Aanbiedingen & Ramsj

En toen was het alweer bijna vaderdag. Potsknolle! Lastig verhaal. Gebleken is dat heel veel vaders helemaal geen boeken lezen. Nou vooruit, een enkele sukkel wil nog wel eens een verhaaltje voorlezen voor zijn kroost. Voor het slapen gaan. Hoogdravend pedagogisch verantwoorde meuk als “Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn hoofd heeft gepoept” of “Raad eens hoeveel ik van je hou”. Daar hebben de meeste vaders toch helemaal geen zin in?

Na een dagje ploeteren op kantoor willen ze gewoon voetbal kijken met een dozijn lenteachtige biertjes met een frisse afdronk. De kinderen liggen te pitten. Vrouwtje de deur uit met wat vriendinnen naar een vage yogacursus in het dorpshuis met een hoog yin- en yang-gehalte. Opzouten met die hap!

Vaders moeten al zo veel. Vrije tijd voor de beste man is beperkt. Heel beperkt. Vaders moeten BBQ-en, een schutting bouwen van steigerhout, de gewassen grindtegels in de tuin schoonspuiten met de hogedrukreiniger, de heg knippen en scheren, en daarna de coniferen. De daklijsten van zijn huis en zijn schuurtje schuren, in de grondverf zetten, lakken, en daarna weer lakken, omdat moeders de goedkope slecht dekkende variant heeft aangeschaft bij de bouwmarkt. En natuurlijk ruzie maken met de buurman, omdat die over het paard getilde knurft weigert om zijn fonteintje in dat rottige vijvertje van hem ’s nachts uit te zetten, zodat het lijkt alsof je peperdure Zweedse boxspring onder de watervallen van Coo staat, met als gevolg dat vader elk half uur moet zeiken als een drachtige koe met q-koorts. Ga er maar aan staan, dat valt helegaar niet mee. Voor het lezen van een goed boek is geen tijd meer. Alleen het idee al. Al die letters! Maar Donner heeft een oplossing voor vrijwel alles. Speciaal voor vaders die geen tijd hebben om te lezen. Graag verwijs ik u naar het zojuist verschenen fotoboek van Martin Kers met de pakkende titel: “Destination Nowhere – Visual adventures for endless inspiration”. Dat is een hele mond vol maar daar zijn vaders op zich niet vies van.

Martin Kers is een bekende fotograaf uit Rijsoord nota bene die sinds 1979 begon met het serieus plaatjes schieten van het Hollandse landschap. De hobby liep uit de hand en er werden boeken van gemaakt en kalenders. Nadat Kers alles wel zo een beetje had gefotografeerd van ons kikkerlandje ging hij de grens over. Hij legde zich er op toe het “gewone” als bijzonder weer te geven. Geen continent was meer veilig voor Kers. Geen vogel, geen olifant, geen berglandschap of woestijn. Een stokoude boom met wortels die ernstig aan het dementeren zijn. Een man en een vrouw op een vervelend brommertje op een stoffige kruising die nergens toe leidt. Een meisje met een fonkelnieuwe degelijke rode rugtas op een stuk asfalt met gaten die je zelfs op de Belgische snelwegen niet tegenkomt. Een groep vrouwen uit Indonesië die cadeautjes dragen op hun hoofd en vrolijk kijken terwijl er echt niks te lachen valt. En een andere vrouw gefotografeerd  op Vanuatu Island met op haar kop een tros bananen, op haar rug een gevlochten tas met zooi en in haar hand een emmertje goedkope buitenverf van een bouwmarkt. Het is één en al gekkigheid dit boek. Pure fun met Kers. En het is zo vreselijk geschikt voor vaders die helemaal geen tijd hebben om te lezen want er staat krankzinnig weinig tekst in het hele boek. Het is een lekker boek om in te bladeren. De titel belooft visuele avonturen en eindeloze inspiratie. Laat dat een statement zijn. Het lijkt wel of Kers elke dag een fles whisky in zijn hakken goot voordat hij plompverloren wat kiekjes schoot van de omgeving. Waar dat dan ook mag zijn. Het is een achtbaan van landschapjes en malle fratsen. Maar dan mooi. Wie  het lastig vind om pap dit jaar te verrassen met vaderdag zou hiermee wel eens goed voor de dag kunnen komen. Deze Kers is te koop bij Donner voor nog geen 8 Euro. Lachen!

Bekijk meer tips van Leon

Leon van Vliet
Leon van Vliet Afdeling Aanbiedingen & Ramsj

Over Leon van Vliet

Als er ergens een voordeeltje te behalen valt is Leon er als de kippen bij. Hij koopt in binnen- en buitenland de mooiste boeken in voor weinig geld. Daar wordt u als klant dan uiteindelijk weer blij van.