0

Lezing: 'Wat is Amerika? Lied der revolutie' met Russell Shorto en Willem Post

Lezing: 'Wat is Amerika? Lied der revolutie' met Russell Shorto en Willem Post
zo 21 januari 201815:00 - 17:00
georganiseerd door Donner

In een tijdperk waarin de grondbeginselen van de Verenigde Staten meer dan ooit onder druk staan, kijkt historicus Russell Shorto terug op de periode waarin deze beginselen werden gevormd. Amerika deskundige Willem Post gaat met hem hierover in gesprek.

  • Entree: Toegang € 6,- | Studenten- en Rotterdampas € 3,-
  • Locatie: Arminius |Museumpark 3 | Rotterdam

 

Hij verweeft de levens van zes Amerikanen tot een prachtig verhaal dat een nieuwe blik werpt op de Amerikaanse Revolutie (1765-1783). De lezer maakt kennis met een Native American, een Britse aristocraat en de eerste president, George Washington, die alle drie een belangrijke rol speelden in de strijd, maar ook met drie gewone burgers - een vrouw, een slaaf en een ongeschoolde arbeider - die even heldhaftig streden om vrijheid voor zichzelf op te eisen. In Lied der Revolutie toont Russell Shorto waarom de vrijheid vandaag de dag nog steeds moet worden bevochten en dat de idealen van de Amerikaanse Revolutie dat waard zijn.

Dit programma is georganiseerd door Boekhandel Donner en Arminius. U kunt kaarten bestellen via de website van Arminius:

 http://arminius.nu/programma/essentie-amerika-lied-revolutie-russell-shorto/

 © Keke Keukelaar

Russell Shorto is schrijver, journalist en voormalig directeur van het John Adams Instituut. Eerder verschenen van Shorto Nieuw-Amsterdam, De botten van Descartes en Amsterdam. Geschiedenis van de meest vrijzinnige stad ter wereld. Shorto kreeg lovende recensies in media als New York Times en Washington Post.

 © Bas Bogers

Willem Post: Nederlandse Amerika deskundige, historicus en publicist. Willem Post studeerde (Amerikaanse) geschiedenis en internationale betrekkingen aan de Rijksuniversiteit Leiden. Sinds mei 2007 is hij als senior visiting fellow Amerikaanse politiek, in het bijzonder het Amerikaanse presidentschap en de buitenlandse- en veiligheidspolitiek, verbonden aan Instituut Clingendael. Daarnaast verzorgt Post ook colleges voor het Instituut Defensie Leergangen (IDL).

Sinds midden jaren tachtig is Post Amerika-commentator/deskundige voor een groot aantal media. Eind jaren tachtig was hij medewerker van de buitenlandredactie van Het Parool en non-fictie boekrecensent. In 1996 was hij de eerste televisie-deskundige die een vast contract kreeg. (van AVRO, KRO en NCRV voor de actualiteitenprogramma’s Netwerk en KRO’s Ontbijttelevisie). Hij schreef columns voor onder meer het Financieel Dagblad. In 2004 ontving hij in Washington DC voor zijn verdiensten de gouden ster van de National Council for International Visitors. In de media is Post de laatste jaren vooral actief in allerlei NOS-programma’s zoals het NOS Radio 1 Journaal, en Een Vandaag, de TROS Nieuwsshow en Vandaag de Dag televisie van WNL. Hij geeft ook regelmatig commentaar voor de Australische public radio en BBC the World-PRI.  Vanaf september 2015 participeert Willem Post ook in de White House Series 2016 in internationaal perscentrum Nieuwspoort.