0

Lezing door antropoloog en geograaf Gerrit Jan Zwier

Lezing door antropoloog en geograaf Gerrit Jan Zwier
za 21 januari 201714:00 - 15:30
georganiseerd door Donner

In 'De omweg naar Paaseiland' daalt hij af naar het Chileense deel van Patagonië, en waagt hij de stap naar het legendarische Paaseiland.

  • Entree: Toegang vrij
  • Locatie: Donner podium

In eerder werk schetste Gerrit Jan Zwier een beeld van Patagonië en een hele reeks spectaculaire eilanden in diep zuidelijke wateren, zoals Zuid-Georgië, Bouvetøya en Tristan da Cunha. In De omweg naar Paaseiland daalt hij af naar het Chileense deel van Patagonië, en hij waagt de stap naar het legendarische Paaseiland, dat sinds 1888 eveneens bij Chili hoort.

Het onherbergzame uiteinde van Zuid-Amerika was lange tijd een pioniersgebied, waar ruig volk de lakens uitdeelde. Zwier volgt bijvoorbeeld het spoor van Hermann Eberhard, de ontdekker van de reuzenluiaard, die een rol speelt in Bruce Chatwins befaamde In Patagonië. Hij vertelt ook over de avonturen van de allereerste Britse toeristen in het land van de pampa’s.

Dankzij ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen heeft Paaseiland nog altijd een Nederlands tintje. Toch is het op-en-top een Polynesisch eiland, waar menige westerse bezoeker in de ban raakt van de oude mythe over het Zuidzeeparadijs.

 
Gerrit Jan Zwier (1947) is antropoloog en geograaf. Hij is gespecialiseerd in de noordelijke gebieden. Eerder schreef hij onder meer Het noordelijk gevoel, De knoop van IJsland, Altijd Noorwegen, Pension Waldidylle en Er gaat niets boven Zweden, dat op de longlist stond van de Jan Wolkersprijs 2015.