0

Lezing over Botsende Supermachten door Jan van der Putten

Lezing over Botsende Supermachten door Jan van der Putten
za 13 mei 201714:00 - 15:30
georganiseerd door Donner

De opkomende wereldmacht China en de heersende wereldmacht Amerika botsen steeds vaker. Wordt het inderdaad oorlog tussen ’s werelds grootste economieën? In Botsende supermachten. China en Amerika op ramkoers? onderzoekt Jan van der Putten een mogelijke confrontatie.

  • Entree: Toegang vrij
  • Locatie: Donner podium

De spanningen tussen een gevestigde en een opkomende grootmacht hebben in het verleden bijna steeds tot oorlog geleid. Liggen nu ook Amerika en China, de twee grootste economieën ter wereld, op ramkoers? Die kans is onder Trump een stuk groter geworden. De Amerikaanse president wil zijn land isoleren en tegelijk de wereld militair overheersen, China wil de macht van de Amerikanen terugdringen en de wereld economisch domineren. In vijf conflictzones rond China kan de vlam in de pan slaan. Is een oorlog te vermijden? Of wegen gemeenschappelijke belangen zwaarder dan verhit nationalisme en superioriteitsgevoel? Chinakenner Jan van der Putten verkent de scenario’s voor het uitbreken van een oorlog, die niet alleen voor de betrokken landen maar voor de hele wereld rampzalig zou zijn.

Jan van der Putten studeerde klassieke talen. Hij was correspondent voor onder meer de Volkskrant, De Groene Amsterdammer en de NOS in Frankrijk, Latijns-Amerika, Italië en China. Van der Putten schreef tal van boeken over Latijns-Amerika, Italië en China.