• Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
vr 26 mei 201716:00 - 18:00
georganiseerd door Donner

Lezing over 'Filosofie en tolerantie in Rotterdam van Erasmus tot Bayle' door Wiep van Bunge

  • Entree: Toegang vrij
  • Locatie: Donner podium
Lezing over 'Filosofie en tolerantie in Rotterdam van Erasmus tot Bayle' door Wiep van Bunge

Wiep van Bunge vertelt over 'Filosofie en tolerantie in Rotterdam van Erasmus tot Bayle'

In mei vindt in Rotterdam de 25ste Filosofie Olympiade plaats: honderden scholieren uit heel Europa zullen in onze stad de degens met elkaar kruisen over het thema Tolerantie. Rotterdam heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van het Europese denken over tolerantie. Behalve dat Erasmus in Rotterdam geboren werd, schreven andere grote filosofen als John Locke en Pierre Bayle hier hun pleidooien voor verdraagzaamheid. Maar ook een Rotterdamse burgemeester als Adriaan Paets schreef een belangrijk zeventiende-eeuws pamflet over de noodzaak tot religieuze verdraagzaamheid. Wiep van Bunge, hoogleraar Geschiedenis van de wijsbegeerte, EUR, zal in deze lezing niet alleen het Rotterdam schetsen van de vroegmoderne tijd, maar ook de argumenten analyseren die voor - en tegen - tolerantie werden ingebracht.

Wiep van Bunge (1960) studeerde filosofie aan de Universiteit Utrecht en promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (1990). Hij was directeur van het NWO-onderzoeksprogramma ‘De vroege Verlichting in de Nederlandse Republiek, 1650-1750: cartesianisme, spinozisme en Empirisme’ (2000-2005). Van 2004-2012 was hij decaan van de Faculteit der Wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit. In 2014 werd hij verkozen tot lid van de Koninklijke Nederland Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Dit evenement wordt georganiseerd als onderdeel van de ‘International Philosophy Olympiad 2017’ (IPO2017) (klik hier voor meer informatie) in de hoop rotterdammers bekend te maken met de rijke filosofische historie van hun stad en mensen aan het denken te zetten over tolerantie.