0

Lezing Paul van de Laar n.a.v. zijn boek Coolsingel - 700 jaar Rotterdammers en hun stad

Lezing Paul van de Laar n.a.v. zijn boek Coolsingel - 700 jaar Rotterdammers en hun stad
zo 11 februari 201814:00 - 15:30
georganiseerd door Donner

In zijn nieuwe boek 'Coolsingel, 700 jaar Rotterdammers en hun stad' vertelt Paul van de Laar de geschiedenis van de Coolsingel: van middeleeuwse stadsgracht tot boulevard van emoties. Speciaal voor de tentoonstelling COOLSINGEL geeft hij vier lezingen, elke lezing een ander thema. Paul van de Laar vertelt in deze lezing over Coolsingel: proeftuin van Rotterdams experimenten. Van functionele boulevard naar city lounge.

  • Entree: Toegang vrij
  • Locatie: Boekhandel Donner | Donner podium | Coolsingel 119 | Rotterdam

'We gaan naar de Coolsingel' is een gevleugelde uitdrukking voor uitzinnige supporters van Feyenoord. Als er iets te vieren is, of als Rotterdammers boos of aangeslagen zijn, dan komen ze bijeen op de Coolsingel. De straat is vele malen het decor geweest van memorabele bijeenkomsten als de treurmars na de moord op Pim Fortuyn en het feest rond het landskampioenschap.

Zo’n belangrijke straat verdient zijn eigen geschiedenis. 700 jaar Rotterdammers en hun stad verteld aan de hand van de Coolsingel: van middeleeuwse stadsgracht tot boulevard van emoties. Nu de Coolsingel van 2017 tot 2020 op de schop gaat, kijkt Paul van de Laar terug en beschrijft hoe het kon gebeuren dat de straat een, volgens velen, ongezellige en zakelijke verkeersader is geworden. Veranderingen in de stad, beïnvloedden ook steeds het uiterlijk van de straat. Bijzondere gebouwen en gebeurtenissen komen voorbij: molen De Hoop, de Passage, Pschorr, natuurlijk het bombardement, maar ook de Marathon en het Zomercarnaval.

Een indrukwekkende, rijk geïllustreerde stadsgeschiedenis met de Coolsingel als economisch, politiek, bestuurlijk en cultureel hart.

Paul van de Laar

© Roy Borghouts Fotografie

Deze lezing wordt gegeven naar aanleiding van de tentoonstelling COOLSINGEL in Museum Rotterdam en het boek Coolsingel - 700 jaar Rotterdammers en hun stad.

Bezoekers van de lezing op zondag 11 februari in Donner ontvangen een 50%-kortingskaartje voor de entree tot Museum Rotterdam.