0
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk

Lezing Wieteke van Zeil

Lezing Wieteke van Zeil
za 24 oktober 202015:00 - 16:30
georganiseerd door Donner

Volgeboekt | Kunsthistoricus en journalist Wieteke van Zeil houdt een lezing over haar nieuwe boek 'Altijd iets te vinden'. 'Altijd iets te vinden' gaat over kijkplezier, nieuwe perspectieven, snelle meningen en gewogen oordelen. We hebben over van alles en nog wat een mening, aangejaagd door de dynamiek van sociale media. Maar hoe kom je eigenlijk tot je meningen? En hoe vaak nemen we de tijd om tot een gewogen oordeel te komen? Kunst kijken kan ons helpen: kunst is geduldig, houdt je nieuwsgierig en verruimt je blik.

  • Entree: 15:00 - 16:30 | Reserveren verplicht
  • Locatie: Boekhandel Donner | Coolsingel 129 | Rotterdam

In tips en beschouwingen over schitterende kunstdetails maakt Wieteke van Zeil inzichtelijk hoe meningen tot stand komen; welke rol bijvoorbeeld je stemming en achtergrond daarbij spelen, en waarom het zo moeilijk is van mening te veranderen. In vijf essays beschrijft ze daarnaast nieuwe manieren om naar kunst, geschiedenis en actualiteit te kijken. Waarom is Jezus altijd wit in de kunst? En hoe komt het dat we nog stééds niet van vrouwelijke kunstenaars houden? Het sprankelende Altijd iets te vinden nodigt uit tot associëren, reflecteren en bovenal tot meer kijkplezier, of je nu een beginnend kunstkijker bent of een geoefende liefhebber.

“Een van de mooiste kwaliteiten van beeldende kunst vind ik juist de afwezigheid van woorden. […] We krijgen iets aangereikt in vorm, kleur en materiaal. De betekenis geeft zich niet meteen prijs, en omdat je er meestal niet meteen woorden aan kunt geven, worden we een beetje teruggeworpen op dat open observeren dat jonge kinderen doen. […] Beeldende kunst is een vrije zone waar de mogelijkheid betekenis te geven, te interpreteren en oordeel te vormen altijd openstaat, voor elk mens en elke generatie opnieuw.” – fragment uit Altijd iets te vinden

Wieteke van Zeil is kunsthistoricus en journalist en schrijft de wekelijkse column Oog voor detail in de Volkskrant. Ze is regelmatig te gast in televisieprogramma’s als RTL Late Night en Tijd voor Max. Eerder schreef ze Dichterbij (2015) en Goed kijken begint met negeren (2018). Oog voor detail werd in 2015 bekroond met een European Newspaper Award.