• Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
di 2 mei 202320:00 - 22:00voertaal Engels
georganiseerd door Donner

‘Links is niet woke’ – Susan Neiman in debat met Bas Heijne

  • Entree: entree 17,50 / studenten en Rotterdampas 15,00
  • Locatie: Arminius debatpodium | Museumpark 3 | Rotterdam
‘Links is niet woke’ – Susan Neiman in debat met Bas Heijne

Volgens filosoof Susan Neiman is ‘woke(isme)’ in strijd met de basisprincipes van links gedachtegoed. Het identiteitsdenken in sociale en linkse bewegingen reduceert mensen volgens Neiman tot hun etniciteit of gender. Dat leidt volgens haar tot 'tribalisme', het idee dat je je alleen maar verbonden kunt voelen met mensen uit je eigen groep. Onder leiding van journalist en programmamaker Marianne Klerk gaan Susan Neiman en Bas Heijne in debat.

Volgens filosoof Susan Neiman is ‘woke(isme)’ in strijd met de basisprincipes van links gedachtegoed. In haar nieuwe essay Links is niet woke schrijft zij over hoe ‘woke’ volgens haar niet te rijmen valt met linkse idealen. Ze roept op om elkaar niet te bestrijden, maar juist samen voor gemeenschappelijke universele waarden op te komen. Het identiteitsdenken in sociale en linkse bewegingen reduceert mensen volgens Neiman tot hun etniciteit of gender. Dat leidt volgens haar tot ’tribalisme’, het idee dat je je alleen maar verbonden kunt voelen met mensen uit je eigen groep. Neiman stelt daar de idealen van de Verlichting en het universalisme: mensenrechten en solidariteit ongeacht de verschillen in afkomst, gender en etniciteit tegenover.

Auteur Bas Heijne trekt heel andere conclusies als hij de idealen uit de Verlichting tegen het licht houdt. Volgens hem bestaat ‘woke’ niet als beweging. Het woke-spook kan volgens hem worden ingezet tegen alles waar je te lui voor bent om over na te denken. “Tegen alles wat je oproept om je blik anders te richten, tegen alles wat verandering en inspanning vergt.”

Onder leiding van journalist en programmamaker Marianne Klerk gaan Neiman en Heijne in debat.

Voertaal: Engels

Susan Neiman groeide op als Joods meisje in het Zuiden van de Verenigde Staten. Ze brak wereldwijd door met haar boeken Het kwaad in het moderne denken en Morele helderheid. Andere bekende titels van haar hand zijn Waarom zou je volwassen worden, Verzet en rede in tijden van nepnieuws en Wat we van de Duitsers kunnen leren. Neiman is directeur van het Einstein Forum in Potsdam en woont in Berlijn. Ze studeerde filosofie aan Harvard en in Berlijn en ze was hoogleraar filosofie aan de universiteiten van Yale en Tel Aviv. In 2014 ontving ze de prestigieuze Spinozalens.

Bas Heijne is de auteur van essays als OnredelijkheidMoeten wij van elkaar houdenOnbehagenWereldverbeteraars en Mens/onmens. In 2017 kreeg hij de P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre. In zijn column voor NRC Handelsblad schreef hij over het ‘woke-spook’.

Marianne Klerk is maatschappijhistoricus. Zij onderzoekt de stad en de inwoners die haar maken. Ze promoveerde aan de Erasmus Universiteit waarna ze vertrok naar de University of Oxford. Nu maakt ze programma’s, publiceert over stadscultuur, is senior lecturer aan Erasmus University College en fellow bij Debatpodium Arminius.

Dit programma wordt georganiseerd door Debatpodium Arminius i.s.m. Donner.

bestel tickets