0
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk

Gouden Penseel voor Ludwig Volbeda

Gouden Penseel voor Ludwig Volbeda
do 20 september 2018

Het Gouden Penseel, de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek, is gewonnen door illustrator Ludwig Volbeda. Hij ontvangt de prijs voor zijn tekeningen in Floortje Zwigtmans boek Fabeldieren, een half non-fictioneel bestiarium over legendarische en mythische beesten.

De jaarlijkse prijs (1.500 euro) werd woensdag uitgereikt in het Rijksmuseum in Amsterdam.

De jury prees dit in alle opzichten geweldige en grootse boek” en looft Volbeda voor zijn vermogen om "van ieder dier een geloofwaardig wezen te maken”, in illustraties met "een kracht en diepte in kleur die je zelden ziet”.

Ludwig Volbeda (28) is een van de jongste winnaars ooit van het Gouden Penseel. Sinds 1980, toen Joke van Leeuwen als eveneens 28-jarige de prijs ontving, heeft de illustratieprijs geen jongere winnaar gekend. Volbeda studeerde in 2011 cum laude af aan de illustratieopleiding van kunstacademie Sint Joost in Breda. Inmiddels geldt hij, met drie boeken op zijn conto, als een groot nieuw talent. Hij kreeg veel lof voor zijn tekeningen in Benny Lindelaufs jeugdroman Hoe Tortot zijn vissenhart verloor (2016), en met zijn eerste prentenboek De vogels (2016), gemaakt samen met Ted van Lieshout, maakte hij internationaal furore. Als eerste Nederlandse illustrator won hij in 2017 de Grote Prijs van Bratislava (3.000 dollar), waarmee tweejaarlijks een internationale illustrator wordt gelauwerd. Volbeda illustreert ook regelmatig voor kranten en tijdschriften.

De Penseeljury 2018 bestaat dit jaar uit Marlies Visser (voorzitter), Jaap Friso, Irma de Bruijne, Judith Hessels en Jessica Jongkind.

Bron: NRC