0

Maand van de Geschiedenis 2018

Thema: Opstand. Van voorzichtig opereren in de illegaliteit tot massabewegingen

Na het zoet van vorig jaar met het thema Geluk keert de Maand van de Geschiedenis dit jaar terug naar tijden van oproer en verzet. Van geschreeuw, kruitdampen, hoefgetrappel en fakkels tot stil protest. Van massabewegingen, opruiende pamfletten en de barricaden – en voorzichtig opereren in de illegaliteit. Tijden van onvrede en verdeling, maar ook van optimisme en eendracht. Van durf en de kracht om door te breken, én van onderdrukking, verraad en moord. Van Spartacus tot de Beeldenstorm en van de vergissing van Troelstra tot het verboden Catalaanse referendum: oktober 2018 staat in het teken van Opstand.

Een thema vol energie en gelaagdheid, precies zoals we het graag hebben bij de Maand van de Geschiedenis. Samen met meer dan duizend culturele instellingen, waaronder boekhandels en bibliotheken, vertellen we Nederland kleine en grote verhalen over Opstand. Altijd in het licht van de actualiteit, die zoveel interessanter wordt als we er perspectieven uit het verleden aan toevoegen. Ontdek gisteren, begrijp vandaag is niet voor niets ons parool.

Nelleke Noordervliet essayist Maand van de Geschiedenis 2018

In het programma Tijd voor Max werd bekendgemaakt dat Nelleke Noordervliet de auteur is van het essay voor de 15de Maand van de Geschiedenis met het thema Opstand. Noordervliets voorliefde voor geschiedenis blijkt uit diverse historische romans. Uit haar werk spreekt steeds de actualiteit van het verleden en de historiciteit van het heden. Zelf is ze enthousiast over het thema. “Vereerd nam ik de opdracht van de CPNB aan om het essay voor de Maand van de Geschiedenis te schrijven. Handenwrijvend en enthousiast begon ik het thema Opstand te verkennen. Wat een heerlijk onderwerp!” Het essay met de titel 'Door met de strijd' wordt door de CPNB uitgegeven en is tijdens de Maand van de Geschiedenis, jaarlijks in oktober, in de boekhandel te koop voor € 3,50.

LIBRIS GESCHIEDENIS PRIJS 2018 | Beste geschiedenisboek van het jaar

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. Oorspronkelijkheid, leesbaarheid en historische degelijkheid zijn de belangrijkste criteria. De prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, Nederlands Openluchtmuseum, Rijksmuseum Amsterdam, VPRO en de Volkskrant. De prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis en wordt traditiegetrouw eind oktober uitgereikt. Dit jaar alweer voor de twaalfde keer. Met deze prijs willen de initiatiefnemers een stimulans geven aan het goede historische boek in Nederland.

Longlist

Uit een lijst van meer dan driehonderd historische boeken heeft de jury de volgende tien titels genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2018: 

  • Remieg Aerts, Thorbecke wil het. Biografie van een staatsman (Uitgeverij Prometheus);
  • Roelof Bouwman en Henk Steenhuis, Wij van de HBS. Terug naar de beste school van Nederland (Meulenhoff Boekerij);
  • Angela Dekker en Jessica Voeten, Moed en overmoed. Leven en tijd van Mata-Hari (Uitgeverij Atlas Contact);
  • Els van Diggele, We haten elkaar meer dan de Joden. Tweedracht in de Palestijnse maatschappij (Athenaeum);
  • Piet Hagen, Koloniale oorlogen in Indonesië. Vijf eeuwen verzet tegen vreemde overheersing (De Arbeiderspers);
  • Marita Mathijsen, Een bezielde schavuit. Jacob van Lennep (Uitgeverij Balans);
  • Frits van Oostrom, Nobel streven. Het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal van ridder Jan van Brederode (Uitgeverij Prometheus);
  • Hella en Sandra Rottenberg, De sigarenfabriek van Isay Rottenberg. De verborgen geschiedenis van een Joodse Amsterdammer in nazi-Duitsland (Atlas Contact);
  • Frits Rijksbaron, Esther Shaya en Gert Jan de Vries, Joodse huizen 4. Verhalen over vooroorlogse bewoners (Gibbon Uitgeefagentschap);
  • Gabri van Tussenbroek, De toren van de Gouden Eeuw. Een Hollandse strijd tussen gulden en God (Uitgeverij Prometheus).

  

Libris Geschiedenisprijs 2018 | Longlist

De toren van de Gouden Eeuw

De toren van de Gouden Eeuw

Gabri van Tussenbroek
€ 25,99
De sigarenfabriek van Isay Rottenberg

De sigarenfabriek van Isay Rottenberg

Hella Rottenberg
€ 17,50
Nobel streven

Nobel streven

Frits van Oostrom
€ 15,00
Thorbecke wil het

Thorbecke wil het

Remieg Aerts
€ 49,99

Uitgelichte titels

De Opstand 1568-1648

De Opstand 1568-1648

Arnout van Cruyningen
€ 27,50
Eigendomsstrijd

Eigendomsstrijd

Karwan Fatah-Black
€ 20,99
80 jaar oorlog

80 jaar oorlog

Gijs van der Ham
€ 25,00
Napoleon

Napoleon

Adam Zamoyski
€ 45,00
Tegen de terreur

Tegen de terreur

Beatrice de Graaf
€ 19,99
Albert Speer

Albert Speer

Magnus Brechtken
€ 49,99
De tijd in kleur

De tijd in kleur

Dan Jones
€ 35,00
Een naoorlogse achtbaan

Een naoorlogse achtbaan

Ian Kershaw
€ 32,99
Het goede leven

Het goede leven

Annegreet van Bergen
€ 19,99
De opstand in de Nederlanden

De opstand in de Nederlanden

Anton van der Lem
€ 24,50
Wereldgeschiedenis van Nederland

Wereldgeschiedenis van Nederland

Huygens Instituut
€ 25,00
De rechtvaardigen

De rechtvaardigen

Jan Brokken
€ 17,50