Van authentieke Surinaamse roti tot pindasoep met boerenkool.
Surinaams eten zwaar, moeilijk en tijdrovend? Niet als het aan Raghenie ligt. In Madame jeanette serveert ze meer dan honderd gerechten, waarvan het overgrote deel met groenten in de hoofdrol. Denk aan bami, pom, stamppot met de Hindoestaanse specerijenmix masala, Surinaamse bruine bonen met rijst, chutney, zuur en mangotaart. Dat eten met pit niet altijd pittig hoeft te zijn legt ze ook uit in dit kookboek, vernoemd naar de aromatische peper die geliefd is in heel Suriname en ver daarbuiten.
De Surinaamse keuken omarmen is de Surinaamse keuken begrijpen; een smeltkroes met roots in Afrika, Indonesië, India en China. Madame jeanette staat naast recepten bomvol met familieverhalen, bijzondere ontmoetingen en een uitgebreid verslag van een culinaire studiereis naar Suriname. Met fotografie die van de bladzijden spat en een flinke dosis humor biedt Raghenie een kijkje in de traditionele Surinaamse keuken om er vervolgens een moderne draai aan te geven met Hollandse parels als biet, spitskool en spruitjes en met Surinaamse groenten als kousenband, sopropo en okra.
Raghenie Bhawanie is geboren en getogen in de Friese hoofdstad, waar zij een volledig Hindoestaanse opvoeding genoot door haar Surinaamse moeder. Ze at pas appelmoes op haar achtste, maar kreeg Surinaamse gerechten met van oorsprong Javaanse, Creoolse, Indiase en Chinese invloeden met de paplepel binnen. Die culinaire smeltkroes bekeek zij met hernieuwde interesse voor Madame jeanette. Raghenie is communicatiestrateeg, culinair columnist en receptontwikkelaar en woont en werkt in Amsterdam.