0

Marcel Möring in gesprek

Marcel Möring in gesprek
zo 21 mei 201714:00 - 15:30
georganiseerd door Donner

Marcel Möring gaat deze middag in gesprek met Peter Brusse over Onder de mensen-M.J. Brusse (1873-1941) journalist, Rosanne Hertzberger over Ode aan de E-nummers, en Mariët Meester over De tribune van de armen.

  • Entree: Toegang vrij
  • Locatie: Donner podium

Onder de mensen - J.M. Brusse (1873-1941) journalist
Peter Brusse

Peter Brusse heeft zijn vader, Maria Joseph Brusse, nauwelijks gekend. Hij stierf op 67-jarige leeftijd toen Peter zelf nog geen vijf jaar oud was.

M.J. Brusse was een pionier en vernieuwer. In deze bijzondere journalistieke zoektocht keert Peter Brusse terug naar de dagen van zijn vader. Niet alleen schetst hij met groot inlevingsvermogen en veel kennis van zaken het meeslepende leven van de journalistieke pionier, ook reconstrueert hij aan de hand van zijn reportages hoe Nederland er aan het begin van de twintigste eeuw voor stond.

Geboren in 1873 in Amsterdam, vertrok M.J. Brusse in 1894 naar Rotterdam waar hij zijn naam en faam verwierf. Hij ontpopte zich tot sociaal bewogen journalist, die de armoede en ellende beschreef aan de zelfkant van de samenleving. Zijn stijl en vorm van reportages waren nieuw en persoonlijk. Vermomd als zeeman – undercover – ervoer hij aan den lijve hoe zeelieden werden afgeperst en bestolen. In stinkende sloppenwijken liet hij alleenstaande en wanhopige moeders en werkloze vaders aan het woord. Zijn reportages in de Nieuwe Rotterdamsche Courant leidden tot Kamervragen, wetswijzigingen en enquêtes. Boefje, zijn bekendste boek, werd bewerkt tot toneelstuk en met succes verfilmd. Maar het zware, gepassioneerde leven eiste zijn tol. Vol vertwijfeling bleef hij zich afvragen of journalistiek wel genoeg diepte en inhoud had.

Onder de mensen is een magistraal boek waarin geschiedschrijving, biografie en memoire moeiteloos in elkaar overgaan.

Peter Brusse (1936) is schrijver, journalist en voormalig hoofdredacteur van het NOS Journaal. Hij studeerde Rechten in Amsterdam en raakte bij het grote publiek bekend als verslaggever in Londen, waarover hij verschillende bestsellers schreef.

 

Ode aan de e-nummers - Waarom e-nummers, kant-en-klaar-maaltijden en conserveermiddelen ons leven beter maken
Rosanne Hertzberger

Hoe voedseltechnologie ons eten veiliger, duurzamer en gezonder maakt

Als je de kookgoeroes moet geloven, is er niets erger dan een bakje magnetronlasagne en bestaat er geen grotere zonde dan diepvriesspinazie of saus uit een pakje. Voedsel moet vooral op ouderwetse wijze gekookt worden met simpele, verse en onbewerkte ingrediënten. Liever komt er geen chemie of technologie aan te pas.

Maar is onbewerkt voedsel echt beter voor je? En voor het milieu? Rosanne Hertzberger bewijst het tegendeel en laat op overtuigende wijze zien dat kunstmatige kleurstoffen niet ongezonder zijn dan natuurlijke, dat aardappelpuree uit een zakje niet slechter is dan die van onbespoten piepers en dat de ‘reageerbuisgroente’ in onze supermarkt de mensheid een enorme dienst bewijzen. Hertzberger beschrijft de enorme impact die voedseltechnologie kan hebben op het verbeteren van onze gezondheid, op onze welvaart, de positie van de vrouw en de leefbaarheid op onze planeet.

Rosanne Hertzberger (1984) is schrijver en microbioloog. Haar columns verschijnen wekelijks in NRC Handelsblad en nrc.next. In 2014 promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam op zuurstofmetabolisme van melkzuurbacteriën. Ze deed postdoctoraal onderzoek aan Washington University in St. Louis. Ode aan de E-nummers is haar eerste boek.

 

De tribune van de armen - Over leven en vrijheid in Andalusië
Mariët Meester

Terwijl ze met een ezeltje van Sevilla naar Granada trok, deed Mariët Meester een raadselachtige ontdekking: tijdens een van de paasprocessies in de Semana Santa wordt elk jaar een veroordeelde crimineel vrijgelaten uit de gevangenis van de provincie Málaga. Om de achtergrond van deze traditie te ontrafelen vestigt ze zich in Málaga-stad, waar ze vanaf de Plaza de los Cristos, midden tussen de gitanos, het leven in Andalusië schetst.

De tribune van de armen gaat over een eeuwenoud en uniek gebruik, over het zoeken naar troost in de roes van de nacht, maar vooral over het verlangen naar menselijkheid.

Beeldend, beschouwend en persoonlijk

 ©Sake Elzinga

Mariët Meester groeide op in het gevangenisdorp Veenhuizen. Ze schreef romans, waaronder Hollands Siberië, en ook non-fictie zoals De mythische oom, over haar familie in Amerika. Ze woonde meerdere periodes voor langere tijd in Spanje.