• Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
zo 10 oktober 202115:00 - 16:30
georganiseerd door Donner

Marcel Möring in gesprek: Nelleke Noordervliet - Bart Chabot - Rozalie Hirs

  • Entree: 15:00 | gratis | Een coronabewijs (vaccinatie-, test- of herstelbewijs) is verplicht voor toegang tot het theater.
  • Locatie: Boekhandel Donner | Coolsingel 129 | Rotterdam
Marcel Möring in gesprek: Nelleke Noordervliet - Bart Chabot - Rozalie Hirs

Marcel Möring gaat deze middag in gesprek met Nelleke Noordervliet over haar nieuwe roman 'Het wonder van Rotterdam - Beelden en herinneringen', met Bart Chabot over zijn roman 'Hartritme' en met Rozalie Hirs over haar nieuwe dichtbundel 'Oneindige zin'.

Het wonder van Rotterdam - Beelden en herinneringen
Nelleke Noordervliet

‘Ach, de geuren van de havens en van Pernis: ik ruik ze en ik ben onmiddellijk weer het meisje met de afzakkende sokken, de snottebel en te veel onhandelbaar krulhaar. Een buitenstaandertje, maar thuis.’ – Nelleke Noordervliet ´Het wonder van Rotterdam´ is een autobiografisch getint boek, rijk geïllustreerd, over de stad waar Nelleke Noordervliet werd geboren in 1945 en opgroeide als een kind van de wederopbouw. Noordervliet maakt een wandeling langs de adressen waar ze vroeger heeft gewoond en dat inspireert haar tot een beschouwing over de wereld van toen en die van nu. Ze schrijft indringend over het bombardement op de stad, dat haar eigen familie van nabij heeft meegemaakt. Ze brengt een ode aan de Rotterdammers die direct na de oorlog hun mouwen opstroopten en aan de slag gingen: niet lullen maar poetsen. Ze vertelt een verhaal over een ouderwetse sigarenboer die zijn weg moet zien te vinden in een nieuwe, multiculturele wereld. En ze blikt terug op haar middelbare-schooltijd waarin ze zich ontwikkelde van een verlegen meisje tot een jonge vrouw met belangstelling voor geschiedenis en literatuur.

Nelleke Noordervliet (1945) is een van de veelzijdigste schrijvers van onze tijd: ze debuteerde met de historische roman Tine, en werd vervolgens essayiste, columniste en schrijfster van non-fictie. Daarnaast bleef zij roman publiceren, waaronder In de naam van de vader en Aan het eind van de dag. In 2018 werd haar oeuvre bekroond met de Constantijn Huygens-prijs. Haar elfde roman, De val van Thomas G., verscheen in 2020.

 

Hartritme
Bart Chabot

Niet lang nadat Bart Chabot het ouderlijk huis heeft verlaten om in Leiden Nederlands te gaan studeren, leert hij Herman Brood kennen. Direct is er een wederzijdse affiniteit en hun ontmoeting vormt het begin van een levenslange vriendschap. Brood herkent ogenblikkelijk de eigenheid en het talent van de jonge Chabot, en hij neemt hem mee in het ritme van de rock-’n-roll. En snel zijn daar ook de anderen, onder wie Jules Deelder en Martin Bril, met wie eveneens levenslange vriendschappen ontstaan. Vader en moeder Chabot wonen in die periode in Vancouver, in dienst van Buitenlandse Zaken, net niet ver genoeg om nieuwe confrontaties met hun zoon te voorkomen. Het zal nog een paar jaar duren voordat de breuk definitief is, intussen is de zoon dan zelf vader geworden. Opnieuw wordt de lezer meegenomen in dit heftige familieverhaal, in een stijl en toon waarin het hartritme van de nieuwe rauwe tijd heerlijk voelbaar is.

© Anton Corbijn

Bart Chabot (Den Haag, 1954) is dichter, schrijver en podiumdier. Wie aan Chabot denkt, denkt aan beweging. Achter zijn bril sprankelen een tomeloze energie en verbeelding, die zijn vastgelegd in zijn poëzie, verhalen en biografieën. In 1981 debuteerde hij met de dichtbundel Popcorn. In 1989 debuteerde Chabot in het theater met Remco Campert en Jan Mulder, in 1998 begon hij een theatertournee met Herman Brood en Jules Deelder en van 2005 t/m 2008 toerde hij met Martin Bril en Ronald Giphart. Chabot beleefde zijn literaire doorbraak naar het grote publiek met zijn vierdelige biografie over Herman Brood. In 2007 ontving hij de Johnny van Doornprijs voor de gesproken letteren.

Oneindige zin
Rozalie Hirs

kus me met je kussen de kussen van je mond je adem uitgegoten
naam van de geliefde die zich verspreidt als vanzelf zo geliefd ben jij

Van de verbeelding en de droom naar het huis, de tuin, de stad, het bos, het wijde web, het heelal: in oneindige zin reist Rozalie Hirs langs de vloeiende taal van binnenwerelden die overloopt in buitenwerelden. Door naar ultieme mogelijkheden te tasten, brengt Hirs een liefdesverklaring aan de taal. Samen met de cyclische natuur van dag en nacht, seizoenen, getijden en gestalten van de maan viert oneindige zin het leven, zingend, dansend.

trek me snel mee laat ons weggaan heel ver weg hand in hand
zingt het hoogste lied zijn liedjes verbrijzelen stenen dan weer tovert

© Marco Broggreve

Rozalie Hirs (1965) is dichter en componist. Van haar hand verschenen eerder zes dichtbundels bij Singeluitgeverijen | Uitgeverij Querido en zes verzamelbundels in andere talen, waaronder haar meertalige manifest gestammelte werke (2017) bij het vermaarde kookbooks, Berlijn. Daarnaast componeert ze hedendaagse klassieke muziek, die wordt uitgevoerd door vooraanstaande ensembles.

Uitleg Coronatoegangsbewijs