• Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
zo 19 juni 202215:00 - 16:30
georganiseerd door Donner

Marcel Möring in gesprek met Mariken Heitman, Nina Polak en Niña Weijers

  • Entree: 15:00-16:30 | toegang vrij - zonder reserveren
  • Locatie: Boekhandel Donner | Coolsingel 129 | Rotterdam
Marcel Möring in gesprek met Mariken Heitman, Nina Polak en Niña Weijers

Marcel Möring gaat deze middag in gesprek met Libris Literatuur Prijs winnaar Mariken Heitman over haar bekroonde roman 'Wormmaan', met Nina Polak over haar roman 'Buitenleven' en met Niña Weijers over haar nieuwe boek 'Zelf doen'.

Wormmaan
Mariken Heitman

Bekroond met de Libris Literatuur Prijs 2022. Wormmaan van Mariken Heitman gaat over Elke die na tegenslag op haar werk met een vergeten erwtenras naar een Waddeneiland vertrekt. Ze wil de erwt, een tweeslachtig ras dat zich nauwelijks heeft laten sturen, terugbrengen naar zijn wilde kern. Elke realiseert zich dat zij gewassen vormt zoals de maatschappij háár probeert te vormen. Wie of wat blijft er over als je alles afpelt dat door anderen aan je werd opgedrongen? Parallel aan Elkes zoektocht verhalen onze voorouders over Ra, eenling op drift, die aansluiting zoekt bij wat later de eerste boeren zullen blijken. Ra, net als Elke in het heden, lijkt nergens bij te passen. Moet deze mens veranderen of de groep – of misschien hun gezamenlijke wereldbeeld? Langzaam wordt duidelijk hoe de mens altijd op zoek is naar oorsprong, identiteit en betekenis. ‘Wormmaan’ is een ontroerende zoektocht inwaarts waarin dwergolifanten, erwten en de wording van een mens samenkomen.

‘een verrassend, hoogst origineel en rijk boek over tweeslachtigheid, zaadverdeling en verwildering. Heitmans onconventionele tweede roman doet zo’n onorthodox grote greep als ideeënroman (…) dat het je duizelt én dat je erin blijft ontdekken.’

 

Mariken Heitman (1983) groeide op tussen de Veluwe en de IJssel. Zij studeerde biologie in Utrecht en was als tuinder een aantal jaar werkzaam in de biologische groenteteelt. Ze geeft les op een middelbare landbouwschool en publiceerde eerder fictie op 'deFusie'. In januari 2019 verscheen haar alom bejubelde debuut 'De wateraap', dat genomineerd werd voor de Jan Wolkers Prijs, de Bronzen Uil en op de shortlist stond van de Anton Wachterprijs. Haar nieuwe roman 'Wormmaan', dat in augustus 2021 verscheen, is bekroond met de Libris Literatuur Prijs.

(Foto: Jelmer de Haas)

Buitenleven
Nina Polak

Wat deden twee vrouwen, geliefden, hier in het noorden?

Rivka en Esse houden na een paar hobbelige jaren nog steeds van elkaar. Ze verlaten de stad en betrekken op het platteland een oud huis met een diepe tuin.
Hier hopen ze te aarden, maar het buitenleven heeft op hun binnenwerelden een verschillende uitwerking. En wanneer een tv-psychiater uit een naburig dorp in hun leven verschijnt, trekt er een schaduw over de idylle.

In Buitenleven laat Nina Polak het uitgestrekte noorden het strijdtoneel zijn voor grote dromen, demonen, vrouwelijke ego’s en vooroordelen.

©Nina Schollaart

Nina Polak debuteerde in 2014 met het bejubelde We zullen niet te pletter slaan (genomineerd voor de Anton Wachterprijs, de ANV Debutantenprijs en de Opzij Literatuurprijs). Haar tweede roman, Gebrek is een groot woord (2018), werd bekroond met de BNG Bank Literatuurprijs, De Inktaap en het Charlotte Köhler-stipendium. Ze schrijft over het moderne leven voor De Correspondent.

Zelf doen
Niña Weijers

Hoe kun je je onttrekken aan een vastgeroeste manier van kijken en denken? Wat is zelfinzicht en waarom zoeken we er zo naar? Hoe verhoudt denken zich tot voelen? Literatuur zich tot het leven? Het ‘ik’ zich tot de wereld?
In Zelf doen probeert Niña Weijers al lezend en schrijvend een route door het leven te vinden. Ze voedt een hond op, leert levenslessen van haar rij-instructeur, verlangt naar de eenvoud van een Ikea-handleiding, discussieert over het verschil tussen mensen met een dikke en een dunne huid, ziet hoe alles verwordt tot zelfhulp, wordt dertiger, zoekt een woord voor de binnenkanten van ellebogen, piekert over vals en oprecht sentiment, verhuist, vraagt zich af wat het betekent om, als vrouw, de huur te delen met een man.
Met een even scherpe als zoekende blik bekijkt ze de dingen en zichzelf. Kleine kwesties blijken van levensbelang, grote vragen zijn vaak op te vouwen tot achterzakformaat.

©Merlijn Doomernik

Niña Weijers is schrijver van de romans De consequenties (2014) en Kamers antikamers (2019). Haar debuut werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 2015, en bekroond met de Anton Wachterprijs, de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs, de Opzij Literatuurprijs en de publieksprijs van de Gouden Uil. Vertalingen van haar romans verschenen onder andere in Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten. Ze schrijft voor De Groene Amsterdammer en is redacteur bij De Gids.