• Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
zo 26 februari 202315:00 - 16:30
georganiseerd door Donner

Marcel Möring in gesprek met Louise O. Fresco, Koert Lindijer en Allard Schröder

  • Entree: toegang vrij - zonder reserveren
  • Locatie: Theater Boekhandel Donner | Coolsingel 129 | Rotterdam
Marcel Möring in gesprek met Louise O. Fresco, Koert Lindijer en Allard Schröder

Marcel Möring gaat deze middag in gesprek met Louise O. Fresco over 'Ons voedsel - Een levenslang verhaal', met Koert Lindijer over 'Een wolkenkrabber op de savanne - Veertig jaar correspondentschap in Afrika' en met Allard Schröder over zijn nieuwe boek 'Sellinger'.

Ons Voedsel - Een levenslang verhaal
Louise O. Fresco

Louise Fresco houdt zich al haar hele leven bezig met voedsel, als denker, wetenschapper en schrijver. Ze heeft onnoemelijk veel gepubliceerd, geeft wereldwijd lezingen en praat met wetenschappers, bestuurders en beleidsmakers, en steevast over de vraag: hoe voeden wij 8 miljard mensen nu, en 10 miljard straks?
In Ons voedsel. Een levenslang verhaal, beschrijft Fresco hoe haar denken over voedsel is veranderd. Ze gaat in op actuele kwesties die ons allen bezighouden, maar geeft ook vele kleurrijke herinneringen.
Reizen, gerechten, de nieuwste wetenschappelijke inzichten en kunst die haar inspireert vormen aanleiding tot associaties en vragen. In Ons voedsel komt alles aan de orde: schaarste en overvloed, geboden en verboden, gezondheid en ziekte, en uiteindelijk de verhouding tussen de mens en de planeet.
Ons voedsel is een optimistisch boek over de verhalen achter iedere maaltijd. Het is een geëngageerde en prachtig geschreven getuigenis van een leven waar voedsel, datgene wat niemand onverschillig kan laten, als een rode draad doorheen loopt.

©Marjoleine Boonstra

Louise O. Fresco (1952) is wetenschapper, columnist voor NRC en de auteur van de veelgeprezen romans De kosmopolietenDe utopisten (shortlist Libris Literatuur Prijs), De idealisten en recent De plantenjager uit Leningrad. Haar boek Hamburgers in het paradijs geldt als haar magnum opus over landbouw en voedsel. Tot juni 2022 was zij bestuursvoorzitter van Wageningen University & Research.

 

Een wolkenkrabber op de savanne - Veertig jaar correspondentschap in Afrika
Koert Lindijer

In 1973 zette Koert Lindijer voor het eerst voet in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, destijds een slome tuinstad. Hij viel als een blok voor Afrika. Tien jaar later ging hij er wonen; het begin van veertig jaar correspondentschap waarvan Nairobi, inmiddels een miljoenenstad, het kloppende hart werd. Lindijer doet verslag vanuit de loopgraven met Eritrese rebellen en van de genocide in Rwanda. Hij vertelt over het leven van alledag, over zijn vriendschap met de Maasai en over de wijze waarop eeuwenoude tradities het stedelijke leven blijven bepalen. Hij beziet een continent dat schommelt tussen de hoopvolle protesten van assertieve jongeren en het democratisch bedrog van hun leiders, tussen grootse economische plannen en de komst van dubieuze westerse ngo’s. Een wolkenkrabber op de savanne is een kleurrijk, invoelend en onverbloemd portret van een regio die zich met vallen en opstaan aan de westerse dominantie ontworstelt, zelfbewust en autonoom wordt – en een plek opeist op het wereldtoneel.

©Petterik Wiggers

Koert Lindijer (1953) is sinds 1983 correspondent in Afrika voor NRC Handelsblad en NOS Radio. Hem werden de Dick Scherpenzeel persprijs, de Prijs Journalist voor de Vrede en de Lira Correspondentenprijs toegekend. Hij schreef meerdere boeken over Arika, waaronder Bittereinders en De vloek van de Nijl.

 

Sellinger
Allard Schröder

Een zich door het landschap klievend kanaal met smerig schuimend, stinkend water, een uitdragerij, een café bij een ijzeren draaibrug. Voorbij de eindeloze velden achter de huizen doet zich de wereld vermoeden – in elk geval de Stad, want daarmee wordt een busdienst onderhouden. Het dorp Wenst staat op geen enkele kaart, maar in zijn essentie bestaat het in honderd-, in duizendvoud – en dus niet alleen in Oost-Groningen.

Al in Wenst heeft Allard Schröder aan de hand van een aantal levens mensen uit dit onbetekenende dorp beschreven. Onder de titel Sellinger verschijnen nu zeven nieuwe verhalen die opnieuw de levens van bewoners uit dit denkbeeldige dorp in de vroege jaren vijftig tot leven roepen. Hun dromen en verlangens zijn groter dan wat hun leven hun te bieden heeft, ze bieden hun een uitweg uit de benauwde kosmos waarin ze bestaan. Soms gebeurt er iets waardoor de hoofdrolspelers van deze verhalen even boven hun kleine leven uitstijgen. Ook al is dat alleen maar voor henzelf waarneembaar, het is er niet minder werkelijk om.

©Stephan Vanfleteren

Allard Schröder (1946) is schrijver, essayist en dichter. Hij debuteerde met de roman De gave van Luxuria (1989), twee jaar later gevolgd door De muziek van de zwarte toetsen. Raaf (1995, Halewynprijs) is zijn eerste roman die verscheen bij De Bezige Bij. Daarop volgde de verhalenbundel Het pak van Kleindienst (1996). Hij kreeg bekendheid met zijn roman Grover (2000), die werd bekroond met de ECI-prijs en genomineerd voor de AKO Literatuurprijs.
De grote doorbraak voor Schröder kwam met de roman De hydrograaf (2002), waarvan 50.000 exemplaren werden verkocht. Daarnaast werd het boek bekroond met de AKO Literatuurprijs en in verschillende landen in vertaling uitgebracht. Hierna verschenen de roman Favonius (2005), de essaybundel Nieuwe tijden (2006), en de romans De econome (2008), Amoy (2009), Wenst (2009), De dode arm (2013, shortlist AKO Literatuurprijs) en Sebastiaans neus (2016). Ook maakte Schröder in 2011 zijn debuut als dichter met de bundel Het meisje met de afstandsbediening. In 2020 verscheen Sirius, een sfeervolle en magische roman over een fatale nacht in een discotheek. Zijn recentste roman is Sellinger (2022).