0

Interview met Douwe Draaisma over zijn nieuwe boek

Interview met Douwe Draaisma over zijn nieuwe boek
zo 25 september 201614:00 - 16:00
georganiseerd door Donner

Wat doet het met je herinneringen als je pas op oudere leeftijd te horen krijgt dat je een andere biologische vader hebt dan je altijd dacht? Wat gebeurt er in je geheugen als aan het licht komt dat je bent bedrogen door een geliefde en het tot je doordringt dat het bedrog al een tijd gaande is? Wat verandert er in je herinneringen aan een vriend of een dierbare als later blijkt dat deze een ernstig delict heeft gepleegd?

  • Entree: Toegang vrij
  • Locatie: Donner podium

Sommige ervaringen zijn zo ingrijpend dat ze je niet alleen een andere toekomst geven, maar ook een ander verleden. Wat je pas op latere leeftijd begrijpt of te weten komt kan een levensverhaal van het ene moment op het andere van gedaante laten veranderen, als een kussen dat een stomp krijgt om het een passende vorm te geven.

Wat heeft al dat herschrijven en herzien te betekenen voor de betrouwbaarheid van onze herinneringen? En gáát het wel om die betrouwbaarheid? Kunnen herinneringen elkaar op verschillende momenten in je leven tegenspreken en toch beide waar zijn?

© Sake Elzinga

Douwe Draaisma

Douwe Draaisma (1953) is als hoogleraar geschiedenis van de psychologie verbonden aan de Universiteit van Groningen. Hij is de auteur van De metaforenmachine. Een geschiedenis van het geheugen (1995), waarmee hij de bakens uitzette voor zijn onderzoek naar de werking en geschiedenis van het geheugen, van Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt. Over het autobiografische geheugen (2001), dat in vijfentwintig talen is vertaald en zowel literaire als wetenschappelijke onderscheidingen in Nederland en het buitenland verwierf, van Ontregelde geesten. Ziektegeschiedenissen (2006), een reeks aangrijpende gevalsbeschrijvingen van psychiaters en patiënten, van De heimweefabriek. Geheugen, tijd en ouderdom (2008), waarin hij het reilen en feilen van het ouder wordende geheugen met compassie beschrijft, van het Vergeetboek (2010), een schitterende cartografie van ongezochte en verloren herinneringen, en van De dromenwever (2013), een lucide betoog over het ongeremde nachtleven van onze verlangens, angsten en herinneringen.

Boeken van Douwe Draaisma

Als mijn geheugen me niet bedriegt

Als mijn geheugen me niet bedriegt

Douwe Draaisma
€ 19,95
Vergeetboek

Vergeetboek

Douwe Draaisma
€ 15,00
De heimweefabriek

De heimweefabriek

Douwe Draaisma
€ 15,00
De metaforenmachine

De metaforenmachine

Douwe Draaisma
€ 19,95
Ontregelde geesten

Ontregelde geesten

Douwe Draaisma
€ 15,00