0

Marga Minco wint P.C. Hooftprijs

Marga Minco wint P.C. Hooftprijs
di 11 december 2018

De P.C. Hooft-prijs 2019 is toegekend aan de 98-jarige schrijfster Marga Minco. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 60.000 Euro. Ivm haar gezondheid krijgt zij de prijs in januari bij haar thuis uitgereikt.

Minco debuteerde in 1957 met Het bittere kruid. Het boek, een deels autobiografische kroniek over een Joods gezin tijdens de Duitse bezetting, werd vaak herdrukt en wordt inmiddels beschouwd als een van de klassiekers uit de Europese Tweede Wereldoorlog-literatuur.

Later verschenen titels als Een leeg huisDe val en De glazen brug. Ze hebben alle de Tweede Wereldoorlog als centraal thema. In 2008 werd Minco's lezing Een sprong in de tijd bij de Nationale Dodenherdenking voorgelezen in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. 

'Haar oeuvre is bescheiden in toon en omvang, maar blijft met iedere generatie winnen aan zeggingskracht. Haar werk beweert niets, maar laat lezers ervaren hoe mensen door kwade krachten de eenzaamheid in worden gedreven en hoe zij hun weerloosheid overwinnen door te vertellen, door woorden te zoeken voor ervaringen en door namen te geven aan de mensen en dingen. Zij die weg zijn komen niet meer terug, maar wie genoemd wordt bestaat weer even', aldus de jury.

- Bron: Het Parool, AD