0

Martin de Haan ontvangt de Filter Vertaalprijs 2018

Martin de Haan ontvangt de Filter Vertaalprijs 2018
wo 25 april 2018

De Filter Vertaalprijs gaat dit jaar naar Martin de Haan voor zijn vertaling van Choderlos de Laclos´ Riskante Relaties.

Vertaalde veelstemmigheid
‘De subtielste steken onder water, de gemeenste insinuaties worden uiterst voelbaar overgebracht,’ aldus de jury, ‘in de nieuwe vertaling van de Liaisons Dangereuses zie je als eigentijdse lezer pas goed wat een fonkelend, veelzijdig en geestig werk het is.’ Martin de Haan vertaalde de Riskante relaties van Choderlos de Laclos met veel lef en met een fijnzinnig en virtuoos zintuig voor de vele stemmen die erin opklinken.

De Liaisons is een omvangrijk en canoniek werk en werd de afgelopen vijftig jaar al driemaal eerder vertaald. Pas in deze nieuwe versie, aldus de jury, zie je als hedendaagse lezer goed hoe rijk en bijzonder het boek is. Daarnaast is Martin de Haan een aansprekende ambassadeur voor het literair vertalen als professie en brengt hij in tal van media de overpeinzingen, overwegingen, opvattingen en vaardigheden die bij het vertalen komen kijken voor een breder publiek onder de aandacht.

Bijdrage voor vertaalprestaties
Het prijzengeld van de Filter Vertaalprijs (€ 10.000) werd dit jaar ter beschikking gesteld door de vooraanstaande uitgeverijen Atlas Contact, Boom, De Bezige Bij, Lebowski, Singel Uitgeverijen, Vantilt, Van Oorschot en Wereldbibliotheek. Zij willen, samen met enkele anonieme begunstigers, op deze manier bijdragen aan een grotere maatschappelijke waardering voor uitzonderlijke vertaalprestaties zoals die sinds 2007 jaarlijks door Stichting Filter onder de aandacht worden gebracht.

De jury
De jury van de Filter Vertaalprijs 2018 bestond uit Jacqueline Bel (voorzitter), Erik van den Berg, Harm-Jan van Dam, Vicky Francken, Robbert-Jan Henkes (winnaar van de prijs in 2017) en Eva Wissenburg (secretaris).

Andere genomineerden
De jury nomineerde naast Martin de Haan en zijn Riskante Relaties ook:
Coumans voor Guillaume Apollinaire, Het raam gaat open als een sinaasappel (Uitgeverij Vleugels).
Piet Gerbrandy & Casper de Jonge voor Aristoteles, Poëtica. Vertaald, ingeleid en van aantekeningen voorzien (Historische Uitgeverij).
Lisa Thunnissen voor Aura Xilonen, De cowboykampioen (Uitgeverij Wereldbibliotheek)
Han van der Vegt voor Derek Walcott, Omeros (Bananafish)

Bron: www.tijdschrift-filter.nl