0
Vanaf €15,- geen verzendkosten.
I.v.m. de drukte bij PostNL kan vertraging in de levering optreden.

Wat volgt is een zinderend relaas over met name zijn manische fases die in zijn leven veel schade hebben aangericht. Denk daarbij aan verwoeste vriendschappen, uit-huiszettingen en torenhoge schulden. De meerwaarde van dit boek is dat de auteur schrijver van beroep is en daardoor beeldend kan beschrijven hoe met name de manieën en daarop volgende psychoses met hem op de loop zijn gegaan.

Je zwerft en raast als het ware in Melle's hoofd mee door delen van Duitsland, met Berlijn als thuisbasis alwaar een manische fase meerdere malen eindigt in opname in een kliniek. In die klinieken maakt de schrijver kennis met een aantal bijzondere figuren die voor korte tijd verweven raken met zijn eigen waanbeelden. Daarnaast is de auteur ook opvallend nuchter en helder over zijn ziekte.

Een ingekort citaat (pagina 102):
"Iemand die manisch-depressief is leidt drie levens, die elkaar uitsluiten en bevechten en beschamen: het leven van de depressieve, het leven van de manicus en het leven van de tussentijds herstelde. Voor de laatste is het niet toegankelijk wat zijn voorgangers hebben gedaan, gelaten en gedacht."

Melle beseft inmiddels goed dat zijn ziekte blijvend is en probeert na een aantal heftige episodes weer meer structuur en perspectief in zijn leven te krijgen. Dit boek kan zich wat mij betreft meten met de alom geprezen klassieker De Onrustige Geest van Kay Redfield Jamison.

"Met de wereld in de rug' is het persoonlijke en onbeschaamde relaas van een ervaringsdeskundige, met dus als grootste troef het literaire talent van de auteur.

Gert-Jan van Tilborg
Gert-Jan van Tilborg Afdeling Sport

Over Gert-Jan van Tilborg

Gert-Jan's specialiteit is het sportboek. Hij is "groundhopper" (frequent bezoeker) van Engelse en Duitse voetbalvelden. Raarrrr!