0
Milieu & milieubehoud
Milieu & milieubehoud

Milieu & milieubehoud

economische benadering

Aviel Verbruggen & Steven Van Passel

Paperback / Ingenaaid | Nederlands
 • Tijdelijk niet leverbaar. Leverdatum is onbekend.
 • Niet op voorraad in onze winkel
€ 25,60
Omschrijving

Dit studieboek biedt een heldere inleiding tot de economische benadering van milieuvragen en de aansluitende beleidsaanpak. Hoewel inleidend, behandelen de auteurs de belangrijkste aspecten, met vernieuwende bijdragen zoals: verduidelijking van de inhoud van duurzame ontwikkeling, weergave van de kosten-batenafweging met afzonderlijke aandacht voor de publieke en de privésferen en verklaring van de EU-emissiehandel.

De econoom ontdekt in het eerste hoofdstuk een ruimere visie door toetsing van de economische benadering aan inzichten uit andere disciplines. Het tweede hoofdstuk maakt de niet-econoom vertrouwd met de basisconcepten van economisch denken. Het derde hoofdstuk beschrijft de methoden om niet-geprijsde factoren alsnog een monetaire waarde toe te kennen. Het vierde hoofdstuk legt uit hoe economisch redeneren kan bijdragen tot milieubehoud in de praktijk. De afweging van kosten tegen baten van milieubehoud omcirkelt na te streven doelstellingen voor de gemeenschap. Het conflict tussen privé- en publiek belang maakt de zichtbare hand van het beleid nodig om de neuzen van de talrijke vervuilers in de richting van milieubehoud te zetten en te houden.

De keuze van het geschikte beleidsinstrument komt uitgebreid aan bod in hoofdstuk vijf, met een overzichtelijke lijst van criteria en een diepgaande studie van de economische instrumenten bij uitstek: heffingen en verhandelbare emissievergunningen. Het laatste instrument is een hybride en om spraakverwarring te voorkomen, geldt het EU-emissiehandelsschema als referentie voor de studie. Het handboek sluit af met kernbegrippen van besluitvorming en een bespreking van de kosten-batenanalyse. Lesgevers die het boek als handboek benutten, kunnen bij de auteurs de powerpoint- bestanden aanvragen ter ondersteuning.

Over de auteurs
Aviel Verbruggen (www.avielverbruggen.be) is hoogleraar emeritus aan de Universiteit Antwerpen. Hij doceerde milieu- en energie-economie, was de eerste voorzitter van de MiNaRaad Vlaanderen (1991-95), concipieerde en redigeerde de milieu- en natuurrapporten Vlaanderen (1993-98) en was lid van het klimaatpanel IPCC (1998-2014).
Steven Van Passel is hoofddocent aan de Universiteit Antwerpen. Hij doceert milieu- en energie-economie aan de Universiteiten van Antwerpen en Hasselt. Zijn onderzoek richt zich op de interactie tussen economie, technologie en het milieu. Hij is auteur van talrijke wetenschappelijke publicaties en participeert in verscheidene nationale en internationale onderzoeksprojecten.

Specificaties
 • Uitgever
  Garant - Uitgevers n.v.
 • Druk
  1
 • Verschenen
  nov. 2016
 • Bladzijden
  236
 • Genre
  Economie & bedrijf
 • Afmetingen
  241 x 171 x 16 mm
 • Gewicht
  447 gram
 • EAN
  9789044134704
 • Bindwijze
  Paperback / Ingenaaid
 • Taal
  Nederlands

Reviews van klanten

Ook een review schrijven?

Log in op uw account of maak een eigen account aan.

Inloggen

Gerelateerde producten

Marktonderzoek

Marktonderzoek

Mirjam Broekhoff
€ 71,95
Gedrag in organisaties

Gedrag in organisaties

Gert Alblas
€ 66,95
Zorgen voor kwaliteit

Zorgen voor kwaliteit

G. Cuyvers
€ 34,99
Beroofd volgens de regels

Beroofd volgens de regels

Joep Boerboom
€ 25,00