2014
2016
'Dit is een roman om op te eten. Vanderstraeten is een toptalent, net als Werner.' - BOEK
'De Vlaamse omgangsvormen, de verfijnde keuken en een duister familiedrama. Het is allemaal aanwezig in deze intrigerende en ingetogen roman over een chef-kok die zijn oud zeer verstopt achter tomeloze ambitie en perfectie.' - Esta
'Mise en place [...] leest als een knap geconstrueerde psychologische thriller over schuld en boete en biedt een zeer smakelijk kijkje in de keuken van een driesterrenrestaurant.' Katja de Bruin in VPRO Gids
'Vanderstraeten houdt de touwtjes strak in handen. Met enorme precisie en oog voor detail kleurt ze haar personages in. De metaforen van Victor zijn bijvoorbeeld ingegeven door de kookkunst, en de structuur blijkt een nauwgezette voorbereiding; een geestelijke mise en place. Dit dwingt enorme bewondering af; alles klopt. [...] Verzorgde en intelligente roman.' - Fleur Speet in Het financieele dagblad
'In deze derde roman toont de Vlaamse schrijfster (1967) aan over een uitstekende, en smakelijke pen te beschikken. Ze verweeft de gastronomie en de waargebeurde ramp met de champignongroeve in Roosburg (1958) tot een subliem geheel waarin ze laat zien over een zeer scherp observatievermogen te beschikken.' - NBD Biblion (Bibliotheekdienst)
'Een prachtige roman over schuld, boete en de verradelijkheid van het geheugen...' - Nouveau
Margot Vanderstraeten is schrijfster en journalist. Ze publiceerde vier romans: Alle mensen bijten (debuutprijs), De vertraging, Mise en place (nominatie Halewijnprijs) en Het vlindereffect, en twee interviewboeken: Schrijvers gaan niet dood (met foto's van Stephan Vanfleteren) en Het geweten van onze strafpleiters. Mazzel tov is haar eerste non-fictieverhaal. In 2021 verschijnt Minjan, haar tweede non-fictieboek.
www.margotvanderstraeten.com
(Foto: Tom van Nuffel)