0
Vanaf €15,- geen verzendkosten.
Snelle levering aan huis, maar ook af te halen in de winkel.
Snelle levering aan huis, maar ook af te halen in de winkel.
€ 17,95

Over het proefschrift:

Traditioneel is het ommeland, het gebied om de stad, sterk gericht op die stad voor voorzieningen en werk. Verandert deze positie door schaalvergroting en het ontstaan van stedelijke netwerken? Deze vraag vormde het vertrekpunt voor dit onderzoek naar de sociaalruimtelijke positie van het ommeland in Nederland, de veranderingen daarin en de verschillen binnen Nederland.

De sociaalruimtelijke positie van het ommeland wordt geanalyseerd aan de hand van zowel de locatiepatronen van ruimtegebruiksfuncties - wonen, werk, onderwijsvoorzieningen, winkels etc. - als de relaties die ontstaan tussen plekken in stad en ommeland doordat bewoners daar activiteiten, zoals werken of winkelen, uitvoeren. Daarbij wordt in drie cases ingezoomd op de dagelijkse activiteitenpatronen in tijd en ruimte van huishoudens in het ommeland. Ten slotte wordt onderzocht hoe in het nationale ruimtelijk beleid het ommeland wordt benaderd en wordt deze benadering afgezet tegen de empirische ontwikkelingen uit dit onderzoek.

Deze studie toont aan dat het ommeland niet per definitie ondergeschikt is aan de stad. Op sommige plekken in Nederland ontstaan netwerksteden en meer polycentrische structuren, met name waar sprake is van relatieve nabijheid van verschillende steden of door het ontstaan van nieuwe (sub)centra, zoals in de Randstad of in Zuid-Limburg. In veel stadsgewesten is, zeker vanuit het perspectief van huishoudens, sprake van een samenhangend palet van plekken, 'multiplicities'. Het in het ruimtelijk beleid dominante, dichotome en monocentrische perspectief op stad en ommeland is daarmee achterhaald. In plaats daarvan moet in het ruimtelijk beleid worden uitgegaan van de strategische positie van plekken in het ommeland vanuit het perspectief van huishoudens en hun activiteitenpatronen.

Over de auteur:

Willemieke Hornis is afgestudeerd als sociaal geograaf aan de Universiteit van Utrecht en als bestuurskundige aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Op dit proefschrift is Willemieke Hornis gepromoveerd in de Ruimtelijke Wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Een groot deel van het onderzoek is uitgevoerd bij het Ruimtelijk Planbureau en diens opvolger, het Planbureau voor de Leefomgeving, waar ze een aantal jaar heeft gewerkt. Momenteel werkt Willemieke Hornis bij de directie Ruimtelijke Ontwikkeling van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu aan verschillende projecten op het snijvlak van kennis, beleid en strategie.

  • Bindwijze: Paperback / Ingenaaid
  • Uitgever: Uitgeverij BOXpress B.V.
  • Druk: 1
  • Verschenen: sep. 2013
  • Taal: Nederlands
  • Bladzijden: 180
  • Genre: Geografie van stad en platteland
  • Dimensies: 241 x 170 x 11 Millimeters
  • Gewicht: 346 gram
  • EAN: 9789088916762

Reviews van klanten

Ook een review schrijven?

Log in op uw account of maak een eigen account aan.

Inloggen

Dit product heeft nog geen uitgebreide reviews

Geef uw mening en schrijf als eerste een review.

Gerelateerde producten

De gaskolonie

De gaskolonie

Margriet Brandsma
€ 16,90
Verandering

Verandering

Harry Cock
€ 19,50
Anders nog iets?

Anders nog iets?

Annemarie Mosterd
€ 25,00
Basiskennis aardrijkskunde

Basiskennis aardrijkskunde

Roger Baltus
€ 30,00
Nederland Kanalenland

Nederland Kanalenland

Hans Buiter
€ 24,50