0

Nederlandse Biografieprijs 2018 voor Onno Blom

Nederlandse Biografieprijs 2018 voor Onno Blom
do 20 september 2018

Onno Blom heeft met zijn biografie Het litteken van de dood, de biografie van schrijver, beeldhouwer en schilder Jan Wolkers, de Nederlandse Biografieprijs 2018 gewonnen.

De jury, onder leiding van Lisa Kuitert, schrijft in haar juryrapport: ‘We hebben – net zoals zoveel andere lezers deden – geleefd met Jan Wolkers, over zijn schouders meegekeken naar zijn liefdes, zijn verdriet, de talrijke diertjes en plantjes die hij met zo veel aandacht beschreef. We hebben de kunstenaar ontmoet, de schrijver mogen voelen.’

De Jan Wolkers-biografie was voor Onno Blom ‘de opdracht van zijn leven’, zo bekende hij eerder in een vraaggesprek met de Volkskrant. Tien jaar werkte Blom aan zijn biografie, waarin de biograaf een man tot leven wekt die ver afstaat van het beeld van Wolkers in de laatste jaren van zijn leven. De beminnelijke opa die in de achtertuin van zijn Texelse villa de egeltjes te eten geeft en zijn derde echtgenote Karina omhelst, blijkt ook een agressieve testosteronbom en een buitengewoon jaloerse minnaar.
 
Andere genomineerde waren:
  • Angela Dekker en Jessica Voeten, Moed en overmoed. Leven en tijd van Mata-Hari
  • Eva Rovers, Boud. Het verzameld leven van Boudewijn Büch
  • Jolande Withuis, Juliana, Vorstin in een mannenwereld
  • Marita Mathijsen, Een bezielde schavuit. Jacob van Lennep

De Nederlandse Biografieprijs is een literaire prijs die tweejaarlijks wordt toegekend aan de beste Nederlandstalige biografie die in de twee voorafgaande jaren bij een Nederlandse of Vlaamse uitgeverij is verschenen. Aan deze prijs zijn een award en een geldprijs van 15 duizend euro verbonden.

Bron: De Volkskrant