Naar zachtheid en een warm omhelzen

Naar zachtheid en een warm omhelzen

€ 18,99

Tijdens een inzinking van zijn door oorlogsherinneringen gekwelde vader wordt de negenjarige jongen opgevangen in het huis van zijn grootouders. Maar in dat huis wacht hem een andere oorlog: de vrouw die door de barse grootvader was aangenomen als meid voor dag en nacht verzet zich steeds meer tegen haar dienende rol. Zij, Ommie, vervult de rol van grootmoeder en groeit uit tot vredestichter in de gehavende familie van haar broodheer.

De jongen spiegelt zich aan haar dapperheid en zij helpt hem zijn angsten te overwinnen. Er ontstaat een hechte band tussen die twee, gekleurd door hun hunkering naar liefde en erkenning.

In de reconstructie van Ommies leven en die ingrijpende zomer schakelt van Adriaan van Dis op verrassende wijze van vroeger naar nu, en laat zo zien wat het heden zegt over het verleden. Met Naar zachtheid en een warm omhelzen schrijft hij een vergeten hoofdstuk uit zijn oeuvre.

"Blij ben ik. Zeer blij, dat zoveel lezers hun stem uitbrachten voor een roman die gaat over een vrouw wier stem destijds niet werd gehoord", reageert Van Dis.

De schrijver vertelt in de autobiografische roman hoe hij als jongen van negen jaar een zomer lang wordt opgevangen door zijn opa en huishoudster Jans, omdat zijn vader vanwege een oorlogstrauma niet voor hem kan zorgen. Van Dis krijgt een bijzondere band met de huishoudster, die hij Ommie noemt. Hij krijgt van haar de liefde en de warmte die hij thuis niet krijgt.

Van Dis wint een bedrag van 7500 euro, een sculptuur van Jeroen Henneman en zijn boek wordt gepromoot op beeldschermen in NS-treinen.

De 77-jarige schrijver won de prijs al eerder. In 1995 kreeg hij de meeste stemmen voor zijn roman Indische duinen. Ook werd hij twee keer genomineerd zonder in de prijzen te vallen, in 2007 voor De wandelaar en in 2015 voor Ik kom terug.

Voor de NS Publieksprijs waren zes boeken genomineerd. Naast het boek van Van Dis stonden Alkibiades van Ilja Leonard Pfeijffer, Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel van Francine Oomen, Ik kom hier nog op terug van Rob van Essen, Luister van Sacha Bronwasser en Nirwana van Tommy Wieringa op de lijst.

bron: NOS
Fotocredits: Geert de Groot