Nominaties BNG Literatuurprijs 2024 bekend
De jury heeft drie auteurs genomineerd voor BNG Literatuurprijs 2024. De prijs wordt op 13 februari 2025 uitgereikt in De Duif in Amsterdam.
De genomineerden van dit jaar zijn:
Leonieke Baerwaldt – Dagen als vreemde symptomen (Querido)
Roelof ten Napel – Over het zwijgen (Hollands Diep)
Joost Oomen – Het paradijs van slapen (Querido)
De BNG Literatuurprijs 2024 is één van de prijzen die het BNG Cultuurfonds jaarlijks uitreikt aan jong talent. Het is een oeuvreprijs bedoeld voor Nederlandstalige auteurs van 40 jaar of jonger, die twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan en die nog niet doorgebroken zijn. Ook hebben ze nog geen grote literaire prijs gewonnen. De prijs bestaat uit een beeld van kunstenaar Theo van Eldik en een bedrag van 15.000 euro. Het is de 20e keer dat deze prijs wordt uitgereikt.
Dagen als vreemde symptomen
Sisyphus doolt door de hel met een lege rolstoel en weet niet precies wat ze daar te zoeken heeft, behalve dat ze haar dochter, die meervoudig beperkt is, moet ophalen uit het dagcentrum. Een missie die telkens mislukt, waarna ze teleurgesteld terugkeert naar de aftandse benedenwoning van een zonderling appartementencomplex. Wanneer haar hospita schijnbaar uit het niets een praatje met haar aanknoopt, begint ze zich plotseling dingen te herinneren.
Dagen als vreemde symptomen is een gevecht tegen de verveling, een zoektocht naar de grenzen van het moederschap, van hoop en radeloosheid, van leven en dood.
Leonieke Baerwaldt (1985) studeerde filosofie en literatuurwetenschap. Korte verhalen van haar verschenen onder meer op Hard//hoofd en Papieren Helden en in Kluger Hans , De Gids en De Revisor . In 2021 verscheen haar zeer lovend besproken roman Hier komen wij vandaan , die de longlists van de Libris Literatuur Prijs, de Boekenbon Literatuurprijs en de Hebban Debuutprijs haalde.
Over het zwijgen
Een impressionistische roman over een gelauwerd dichteres die al lang niet meer dicht.
Marie Verhulp, een gelauwerd dichteres, stopte twintig jaar geleden plotseling met schrijven. Nu doceert ze filosofie en bezoekt ze conferenties, musea, concerten, cafés. Ze maakt notities, leest, observeert, en raakt van tijd tot tijd in gesprek: met een jongere dichter die twijfelt aan de richting van zijn werk; met een studente die over moederschap schrijft; met haar broer, die terugdenkt aan hun jeugd en aan het boek dat hem redde. Over het zwijgen is een roman in impressies en gedachtegangen, van 'misschien wel de spannendste auteur van zijn generatie' ( De Volkskrant), over spoken, kunst, familie, inleving en afstand, over het stiksel dat een leven bijeenhoudt. Op de achtergrond ontstaat, als in slow motion, het portret van een vrouw die onze verhalen - over anderen en onszelf - is gaan wantrouwen, en zich afvraagt of een mens ook zonder kan.
Roelof ten Napel (1993) groeide op in Friesland. Hij woont inmiddels in Utrecht, waar hij wiskunde studeert. Hij maakte veel indruk tijdens de schrijfwedstrijd Write Now. Op bol.com vind je alle boeken van Roelof ten Napel, waaronder het nieuwste boek van Roelof ten Napel.
Het paradijs van slapen
Een man is oud. Hij schreef, maakte theater, leefde een leven in dienst van kunst en poëzie. Nu kijkt hij terug op dat leven, niet uit weemoed, maar om zijn huisarts ervan te overtuigen dat ‘het boeltje voltooid is’. Dat je na een leven vol schoonheid en liefde het recht hebt er een punt achter te zetten, juist wanneer het geloof in die twee verdwijnt.
Zijn steeds ouder en zieker wordende plattelandspatiënten maken grote indruk op de huisarts. Wat kun je voor ze betekenen? En hoe zorg je dat je eigen hart niet steeds stiller wordt?
Het paradijs van slapen is een roman over de liefde en de dood. Over Friesland, Terschelling, kunst en euthanasie. Een boek over de in sterk vergrijzend Nederland steeds actuelere vraag wanneer iemand dood mag en welke rol schoonheid daarin speelt.
Joost Oomen (1990) s dichter, schrijver en theatermaker. Zijn debuutroman Het Perenlied werd genomineerd voor de Anton Wachterprijs. Hij speelde op Oerol en Lowlands en in vrijwel elk theater van Nederland, hij schrijft columns voor de noordelijke dagbladen en is regelmatig te gast bij radio en televisie. Zijn nieuwste dichtbundel Lievegedicht beleefde herdruk na herdruk, voor poëzie ongekend.