Winnaars Gouden Kookboek 2024
Wie-o-wie zijn de Food and Friends Gouden Kookboek-winnaars? Ze zijn bekend! De jury was het meest onder de indruk van het kookboek Bloem, suiker, boter: ‘Dit kookboek van Nicola Lamb is onmisbaar tijdens het bakken’. Ook jullie stemden massaal, dank je wel daarvoor. Karola’s Kitchen – kleur op tafel is de overtuigende publiekslieveling. Wat een heerlijk kleurrijk boek!

Bloem, suiker, boter
De geheimen van beter bakken
Iedereen een meesterbakker: de beste technische tips én 100 fantastische bakrecepten
Bloem, suiker, boter... Met eenvoudige ingrediënten én een oven kan iedereen bakken. Hoe je dat doet als de beste, legt supertalent Nicola Lamb uit in deze nieuwe bakbijbel. Een praktische gids met alle technische informatie over de basisbenodigdheden bloem, suiker, eieren en boter, plus meer dan 100 recepten. Nicola leert je alles over textuur, kleur en natuurlijk smaak, en wat je moet doen als je beslag in de schift gaat of de suikersiroop te heet is.
- heldere uitleg over de basis van het bakken
- zoet en hartig: taarten, cakes, brood en desserts
- van makkelijke basisrecepten tot uitdagender baksels
De recepten voor prachtige zoete en hartige baksels zijn onderverdeeld in taarten, cakes, brood en desserts die je in een middag maakt, bakprojecten voor een dag, en uitdagingen die je in het weekend of op feestdagen bakt. Heb je de basis eenmaal onder de knie, dan kun je je vaardigheden verfijnen en je wagen aan bijvoorbeeld de perfecte croissant of de ultieme chocoladetaart met 18 laagjes... Citroencheesecake, tiramisoezen, meringuetaartjes of gekruide pompoenbroodjes: het zijn recepten die onmiddellijk tot je favorieten gaan behoren. Bloem, suiker, boter geeft je alles in handen om zelf meesterbakker te worden.
Nicola Lamb is patissier en receptontwikkelaar en publiceerde in onder meer The Guardian en Vogue. Ze werd opgeleid door de beste bakkers van Londen en New York, onder meer bij Ottolenghi. Wekelijks maakt ze de goed gelezen Substack-nieuwsbrief Kitchen Projects, waarin ze de principes van geweldig bakken uitlegt. Voor haar boek bakte Nicola meer dan dertig keer haar perfecte Victoria sponge cake die de traditionele verhouding van gelijke delen suiker/meel/boter/eieren tart.
Karola's Kitchen: Kleur op tafel
Karola's Kitchen staat voor voedzame en makkelijke gerechten die bovenal lekker zijn. Met groenten in de hoofdrol maakt Karolien Olaerts gevarieerde maaltijden die barsten van smaak. Als mama beseft zij hoe belangrijk het is om snel eten op tafel te kunnen zetten. Geen gedoe of moeilijke ingrediënten en toch optimaal genieten. In Kleur op tafel vind je inspiratie voor elk moment van de dag: van ontbijtkoekjes met hazelnoot en chocolade tot mediterrane one pot-pasta. Van bloemkoolgnocci met groene asperges tot pindapralines. Karolien presenteert ook feesttafels voor bijzondere momenten.
Voedingswetenschapper Karolien Olaerts (1984) houdt een passioneel pleidooi voor gewoon gezonde, ecovriendelijke eetgewoonten. In het Njamprogramma Karola's Kitchen deelt ze haar eetfilosofie met de kijkers. Ze schreef vier succesvolle boeken, Gewoon gezond (2018), Karola's Kitchen (2019), Karola's Kitchen. Het kookboek (2021) en Karola's Kitchen. Smaakvol (2022).