• Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
do 11 oktober 2018

Nominatie Het Gouden Kookboek 2018

Nominatie Het Gouden Kookboek 2018

De prijs voor het beste Nederlandstalige kookboek. Op vrijdag 9 november, aan de vooravond van de Kookboekenweek 2018, wordt Het Gouden Kookboek uitgereikt, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek van het voorgaande jaar. Voor vijf kookboekenschrijvers wordt het een spannende tijd: hun kookboeken maken kans Het Gouden Kookboek 2018 te winnen. Kookfan Gijs Staverman maakte op 10 oktober in Gijs 2.0 op NPO Radio 2 de nominaties bekend:

NOMINATIES 2018

Bijdendijk: een keuken voor de lage landen
Joris Bijdendijk | Nijgh Cuisine

De jury: ‘Een boek van een chef dat niet te “cheffie” is. Bijdendijk toont het vak, de weg ernaar toe, de ingrediënten en de recepten. Joris Bijdendijk en het team eromheen hebben een chefsboek weten te maken waaruit gekookt kan worden. De fotografie, de teksten en de recepten zijn toegankelijk, nu en dan uitdagend maar zeker op een vrije zondag voor iedereen te doen. Zijn kip met prei en dragon is simpel en zo lekker dat je eigenlijk nooit meer anders wil.’

 

 Home Sweet Home XMAS
Yvette van Boven | Fontaine Uitgevers

De jury: ‘Een boek dat niet alleen geschikt is voor de kerst. Koken uit Home Sweet Home XMAS kan het hele jaar, hoewel de receptuur vooral winters is. Van Boven heeft Nederland stormenderhand veroverd, leert ons nieuwe smaken kennen met ingrediënten die overal verkrijgbaar zijn. Ze ontwerpt haar boeken zelf en haar man Oof doet de fotografie. Ook wie niet van alle poespas rond kerst houdt zal met een glimlach dit boek lezen en ermee aan de slag gaan. Origineel, uitbundig én eigen. Alsof je beste vriendin je de liefde voor puur en eerlijk eten uitlegt.’ 

TLV
Jigal Krant | Nijgh Cuisine

De jury: ‘Neem dit boek ter hand en je wilt vrienden uitnodigen, koken, uitproberen, of nee sterker nog: direct afreizen naar Tel Aviv.en het ter plekke proeven. en ingrediënten mee terug nemen. TLV is het eerste kookboek van Jigal Krant, die zelf vóór publicatie beweerde niet te kunnen koken. Dat kan hij dus wel! En recepten opschrijven kan hij ook! En stad en land afreizen om iedereen deelgenoot te maken van deze heerlijke keuken doet hij ook! Enthousiasmerend en overheerlijk.’

 Mari plukt de dag
Mari Maris | Carrera Culinair

De jury: ‘Een vegetarisch kookboek zonder dat je het door hebt. Met een recept voor elke dag van het jaar, ingeleid door verhalen uit het Franse (tuin)leven van kok Maris. Maris kan niet alleen recepten opschrijven waar iedereen mee uit de voeten kan, ze kan ook verhalen schrijven. Mari plukt de dag is een lees- en kookboek. Dat een uitgeverij in Nederland een dergelijk boek durft uit te geven vinden wij zeer lovenswaardig.’ 

 

Hoe dan?!
Maroeska Metz | MarkMedia & Art

De jury: ‘Maroeska Metz is een internationaal bekende ontwerpster die tien jaar bezig is geweest met dit kookboek. Ze schreef de recepten op voor haar kinderen. Fotografeerde ze zelf en bij elk recept kun je via een QR code een filmpje kijken waarin ze extra toelichting geeft. Dat ze in hart en nieren ontwerpster is zie je terug in het mooie ontwerp van Hoe dan?! Receptuur voor elke dag en voor iedereen.’

 

DE VAKJURY

De vakjury van het Gouden Kookboek 2018 bestaat uit Janny van der Heijden (culinair publiciste en voorzitter), Jonah Freud (de Kookboekhandel en Parool), Daan van der Valk (Boekhandel H. de Vries), Ronald Giphart (schrijver & culinair journalist) en Makkie Mulder (voormalig hoofdredactrice Delicious).