0

Ontmoet & Groet Bettina Drion en Hans van den Pol

Ontmoet & Groet Bettina Drion en Hans van den Pol
za 13 mei 201713:00 - 17:00
georganiseerd door Donner

De auteurs Bettina Drion en Hans van den Pol zijn op de afdeling literatuur aanwezig om in gesprek te gaan over hun boek. Daarin worden de keuzes waarvoor mensen komen te staan in een oorlogssituatie en de gevolgen ervan voor latere generaties belicht.

  • Entree: Toegang vrij
  • Locatie: afdeling literatuur

De Engel en de adelaar

‘Leest als een avonturenroman. Het laat zien dat je in bijzondere omstandigheden ‘nooit de goede keuze’ kunt maken’

Mei 2005. Terwijl de voorbereidingen van hun vijfenzestigjarig huwelijksfeest in volle gang zijn, krijgen de ouders van Judy Simons ruzie. Vanaf dat moment weigert haar moeder te praten. Judy ontdekt dat de oorzaak van dit zwijgen ligt in een vakantie in 1965. Ze start een zoektocht die haar leidt naar het Toplitzmeer in Stiermarken. Mei 1940. De Oostenrijker Franz Pölzer vecht in de Tweede Wereldoorlog als SS-officier aan het front. Als gevolg van zware verwondingen wordt hij overgeplaatst naar een doorgangskamp in Mechelen, waar hij verliefd wordt op een Joodse gevangene. Na de oorlog keert Franz terug naar zijn dorp aan het Toplitzmeer in Stiermarken en probeert zijn oude leven weer op te pakken. Tot bijna twintig jaar later een onverwachte ontmoeting zijn hele leven overhoop haalt. Met De engel en de adelaar componeerde het schrijversduo Drion en Van den Pol een filmische oorlogsroman en schurend liefdesverhaal ineen.

Bettina Drion is auteur en schrijfdocente en de kleindochter van een NSB’er. Haar grootvader werd aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, op 3 mei 1945, in Kamp Vught geëxecuteerd wegens landverraad en spionage. Nadat ze dit familiegeheim ontdekte schreef ze er de roman Porselein over. Daarop volgde het boek Scherven. Nazaten van foute Nederlanders over hun familieverleden. In april 2015 verscheen haar nieuwste roman De engel en de adelaar, die zij samen met duoschrijver Hans van den Pol schreef. Thema's zijn: nuancering van het goed-fout denken en het niet kunnen praten over oorlogstrauma’s. Het auteursduo geeft lezingen en bezoekt leeskringen die hun boek uitkiezen om te bespreken.

Hans van den Pol is tekstschrijver en communicatieadviseur. Hij werkte in het verleden voor Het Parool en de Volkskrant en was betrokken bij de totstandkoming van een aantal oorlogsdocumentaires in de Zaanstreek. Daarnaast is hij bestuurslid van het Stedelijk 4 en 5 mei Comité Zaanstad en voorzitter van Moer-Staal, de stichting van De Kift die de wereldliteratuur in fanfarepunk doopt. In april 2015 verscheen zijn debuutroman De engel en de adelaar die hij samen met duoschrijver Bettina Drion schreef. Thema's zijn: nuancering van het goed-fout denken en het niet kunnen praten over oorlogstrauma’s. Het auteursduo geeft lezingen en bezoekt leeskringen die hun boek uitkiezen om te bespreken.