• Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
zo 2 april 201716:00 - 18:00
georganiseerd door Donner

Opening Maand van de Filosofie

  • Entree: Toegang vrij
  • Locatie: Donner podium
Opening Maand van de Filosofie

Tijdens de opening van de Maand van de Filosofie 2017 bij Donner worden twee boeken gepresenteerd: van Joke J. Hermsen, essayist van de Maand, en van René ten Bos, de nieuwe Denker des Vaderlands. Ze worden beiden geïnterviewd. Met gitaarmuziek van De Noordhoorn en een borrel.

Melancholie van de Onrust - Joke J. Hermsen

Joke Hermsen krijgt als essayist van de Maand van de Filosofie het eerste essay uitgereikt. In Melancholie van de onrust onderzoekt Joke J. Hermsen met denkers als Hannah Arendt, Ernst Bloch, Kierkegaard en Lou Andreas-Salomé wanneer de mens nog over voldoende moed, daadkracht en hoop beschikt om over verlies heen te stappen en een nieuwe verhouding tot de wereld en zichzelf te zoeken.

Lisa Doeland* gaat met Joke Hermsen in gesprek. 

Joke Hermsen (1961) studeerde filosofie en letteren in Amsterdam en Parijs. Zij publiceerde diverse artikelen over contemporaine filosofie en literatuur. In 1993 promoveerde Hermsen aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Daarna was zij jarenlang als onderzoeker verbonden aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Universiteit Tilburg. 

Later word ik filosoof - René ten Bos

Wie is de nieuwe Denker des Vaderlands eigenlijk? Al op zesjarige leeftijd wist René ten Bos: ‘Later word ik filosoof’. Na veel omzwervingen is zijn voorspelling uitgekomen: hij is hoogleraar filosofie en in 2017 is hij benoemd tot Denker des Vaderlands. Naar aanleiding van deze erefunctie sprak journalist Peter Henk Steenhuis hem uitgebreid over de belangrijke thema’s in zijn werk.

Van leiderschap, dieren en stilte tot water, bureaucratie en het antropoceen: René ten Bos heeft zich met van alles en nog wat beziggehouden. Op het eerste gezicht lijken deze onderwerpen misschien weinig met elkaar te maken te hebben, maar ze hebben voor Ten Bos een duidelijke samenhang. Steeds weer laat hij zien hoe deze fenomenen aan onze grip ontsnappen en juist daardoor de werkelijkheid spannender en rijker maken.

Henk Steenhuis gaat met René ten Bos in gesprek. 

René ten Bos (1959) is hoogleraar filosofie en managementfilosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ten Bos is een oorspronkelijk denker.  Tegendraads en provocatief zet hij met een brede grijns gangbare ideeën opzij en biedt een breed en kritisch perspectief. Hij schuwt geen enkel onderwerp: zo analyseert hij net zo makkelijk de management-wereld als het dierenrijk, gender-vraagstukken of onze omgang met de natuur.

Peter Henk Steenhuis (1969) is filosofieredacteur en publicist. Zijn Filosofie van het kijken (2009) en Denken over dichten (2011) kwamen op de shortlist van de Socratesbeker. In 2015 verscheen bij Boom Het leven is niet leuk als je mond houdt. Het denken van Marli Huijer.

*Lisa Doeland (1982) studeerde filosofie en literatuurwetenschap. Ze werkt als programmamaker bij Radboud Reflects aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Momenteel werkt ze samen met Naomi Jacobs en Elize de Mul aan een boek met cultuurfilosofische beschouwingen, dat volgend jaar zal verschijnen bij de Arbeiderspers. 

Aansluitend zal de nieuwe special van de Boekenkrant, BKFilosofie, feestelijk gepresenteerd worden.