0

Optreden van Spoken Word-artiesten Babs Gons, Gino van Weenen en Neusa Gomes

Optreden van Spoken Word-artiesten Babs Gons, Gino van Weenen en Neusa Gomes
vr 17 mei 201919:00 - 21:00
georganiseerd door Donner

Optreden van Spoken Word-artiesten Babs Gons, Gino van Weenen en Neusa Gomes naar aanleiding van het verschijnen van de bundel 'Hardop – Spoken Word in Nederland'.

  • Entree: 19:00 | toegang vrij
  • Locatie: Boekhandel Donner | Coolsingel | Rotterdam

HARDOP is een staalkaart van de spoken word-scene in Nederland. Achttien artiesten, dichters, die ieder op hun eigen manier deze literaire kunstvorm met hart en ziel vormgeven en uitdragen. Spoken word is de kunst om de woorden van het papier te halen en ze tot leven te brengen. Spoken word is bam, in your face. Direct, verstaanbaar, gericht op het publiek, op de toehoorders. Spoken word is een ware performance, waarin niet alleen tekst, maar ook ritme, tempo, mimiek, beweging, intonatie en de interactie met het publiek een rol spelen. Het is een manier om de wereld te bezien en een rechtstreekse en krachtige manier om je stem te laten horen.

Samensteller Babs Gons:
‘De eerste keer dat ik in aanraking kwam met spoken word werd ik er meteen door gegrepen. Eind jaren negentig bezocht ik in New York verschillende spoken word-avonden. Ik zag mensen zoals ik die optraden met verhalen die herkenbaar waren, ze vertelden met hun hart, met ritme, met soul, met hun hele lichaam, de woorden vlamden uit hun mond, ze hadden vuur in de ogen. Poëzie van de straat, passievolle poëzie, poesia falada, poetry for the people, verhalen van het volk, door en voor het volk... spoken word! Toen en daar ontstond de droom om spoken word groot te maken in Nederland. En nu, anno 2019, is het niet meer weg te denken uit het Nederlandse culturele landschap.’

Lees Hardop!

Babs Gons is schrijver, performer en docent creatief schrijven en performance. Maar bovenal wordt zij La Grande Dame van spoken word in Nederland genoemd. In dit boek brengt zij achttien toonaangevende performers uit de scene voor het voetlicht. Een selectie van haar eigen teksten verscheen eerder onder de titel Hoe kan het toch? In 2018 ontving ze de Black Achievement Award in de categorie Kunst en Cultuur voor haar jarenlange werk binnen de culturele sector.

Babs Gons (1971) is de ongekroonde koningin van spoken word in Nederland. Ze is naast spoken word-artiest, host en docent creatief schrijven. Ze was jarenlang artistiek leider van de Poetry Circle Nowhere die ze in 2007 samen met Lies Aris oprichtte, en organiseerde voor die tijd tien jaar lang een maandelijks podium voor jonge dichters en schrijvers in Paradiso, onder de naam Palabras. Ze heeft een eigen performancecollectief De Vurige Harten Club en stond op talloze podia in Nederland, droeg voor op radio en televisie en reisde met haar werk af naar onder meer Zuid-Afrika, Soedan, Groot-Brittannië, Brazilië en België. Ze presenteert verschillende programma’s, waaronder de muzikaal-literaire show Babs’ Woordsalon waarmee ze onder andere op Oerol en Lowlands Festival stond.

babsgons.com | facebook.com/babsgons | twitter.com/BabsGons | instagram.com/babsgons

 

Neusa Gomes (1978) is spoken word-artiest en docent woordkunst aan het SKVR, centrum voor de kunsten Rotterdam. In 2015 maakte ze haar debuut bij PaginaGroots onder leiding van Derek Otte, twee jaar nadat ze deel ging uitmaken van Poetry Circle 010. Ze wordt veelvuldig gezien én gehoord op verschillende scholen en podia. Ze stond in 2017 op de TEDxRotterdam als winnaar van een Open Mic, stond op Lowlands Festival met Babs Gons, en won de Literatuur Prijs voor Poëzie van De El Hizjra Schrijfwedstrijd. Gomes verricht daarnaast vrijwilligerswerk om stichtingen en organisaties aan een stem te helpen.

neusagomes.nl | facebook.com/neusanenagomes | instagram.com/womanwriteherstory/

 

Gino van Weenen (1986) is spoken word-artiest, presentator, moderator en educator. Hij werd geboren in Gouda maar is inmiddels geworteld in Rotterdam. Via poëzie, literatuur, beeldende kunst en theater probeert hij kijkers en luisteraars nieuwe inzichten te geven. Hij stond op diverse festivals, zowel solo als met Poetry Circle Nowhere. Tegenwoordig mogen vele podia rekenen op woorden en gebaren die groter zijn dan de verbeelding. Zijn teksten verschenen in woord en beeld in diverse bloemlezingen en publicaties.

ginovanweenen.com | facebook.com/WhiteRabbitCreatives | twitter.com/biggizzle | instagram.com/papagino