• Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
za 10 juni 202316:00 - 17:30
georganiseerd door Donner

Optreden dichter Nyk de Vries en het Artvark Saxophone Quartet

  • Entree: Toegang vrij - zonder reserveren
  • Locatie: Theater Boekhandel Donner | Coolsingel 129 | Rotterdam
Optreden dichter Nyk de Vries en het Artvark Saxophone Quartet

Dichter Nyk de Vries en het Artvark Saxophone Quartet spelen een aantal stukken van het gloednieuwe luisterboek en album Tagelyk.

 

Tagelyk is de titel van het nieuwe muziekalbum en luisterboek van het Artvark Saxophone Quartet en dichter Nyk de Vries. Het album is een mozaïekvertelling in één avond en één nacht, dat zich afspeelt in Groningen, Tilburg, de Friese Wouden en op het Rotterdamse schiereiland Katendrecht. Nyk de Vries laat in Tagelyk (Fries voor tegelijkertijd) verschillende levens door elkaar heen lopen, en laat zo overeenkomsten en tegenstellingen aan het licht komen. Ogenschijnlijk hebben de hoofdpersonen weinig met elkaar van doen. Of zijn ze in gedachten eigenlijk dicht bij elkaar? Artvark componeerde nieuwe muziek bij teksten van De Vries. Op zaterdag 10 juni om 16:00 uur spelen Nyk de Vries en Artvark een aantal stukken van het nieuwe album in de theaterzaal van boekhandel Donner.

Tagelyk eerst live op Poetry International, nu als muziekalbum en luisterboek ineen
Tagelyk werd oorspronkelijk geschreven speciaal voor het openingsprogramma van het jaarlijkse Rotterdamse poëzie-evenement Poetry International. Een productie die in korte tijd, onder hoge druk werd gerealiseerd. Het klikte direct tussen De Vries en de leden van Artvark, die hun connectie vonden in hun gedeelde fascinatie voor de muziek en teksten van Tom Waits. Al pratende kwam het collectief op het idee om elementen uit ieders leven in de teksten te verwerken, gebaseerd op interviews die Nyk de Vries afnam bij de Artvark-leden. “Het maakproces voelde als een snelkookpan” zegt Peter Broekhuizen, baritonsaxofonist bij Artvark. “Maar we werkten samen op een hele organische wijze, en dat voelde goed. Zo goed, dat we na het optreden al snel besloten dat er een album moest komen. Of in dit geval dus een muziekalbum en luisterboek ineen.”

Nyk de Vries dichter, schrijver en muzikant
Schrijver/dichter Nyk de Vries woont met zijn gezin in het gegentrificeerde Amsterdam-Oost. Zijn wortels liggen echter in een Fries dorp van arbeiders en boeren. Zijn werk typeert zich door z’n behoefte om te verbinden, om tegenstellingen die in hem leven met elkaar te verzoenen. Van 2019 tot 2021 was hij Dichter fan Fryslân. Bij zijn jongste bundel ‘Asman’ verscheen een serie veelbekeken poëziefilms. Met z'n roman 'Renger' won hij de Piter Jelles Literatuurprijs. Als onderdeel van poëzie-platform Versopolis treedt hij regelmatig op in het buitenland.

Artvark Saxophone Quartet klankkleur in ontwikkeling
Letterlijk vanaf de eerste tel is dit kwartet anders dan andere. Artvark speelt niet alleen, maar performt hun muziek. Ze speelden op grote internationale festivals als het Caïro Jazzfestival, North Sea Jazz Festival en Bohemia in Praag. Naast soloconcerten gaat Artvark regelmatig bijzondere samenwerkingen aan. Jazzlegende Peter Erskine, de klassieke sopraan Claron McFadden en componist Philip Glass zijn daar goede voorbeelden van. Met dichter Nyk de Vries speelde het kwartet o.a. op Poetry International.

Artvark Saxophone Quartet & Nyk de Vries - Tagelyk
Nyk de Vries – teksten en stem
Bart Wirtz- altsaxofoon
Rolf Delfos – altsaxofoon
Peter Broekhuizen - baritonsaxofoon
Mete Erker - tenorsaxofoon

“Artvark combineert verbluffend precies spel met groove, lef en sterke solo's, goed doordachte catchy stukken, gespeeld met passie. Helemaal hip”
De Volkskrant

“Nyk de Vries behoort tot de eredivisie van de Nederlandse literaire performers”
 Lowlands Magazine