0
Paperback / Ingenaaid | Nederlands
 • Niet leverbaar
€ 19,99
Omschrijving

Paul (34, bijna 35) heeft autisme. Iedereen spreekt zijn naam verkeerd uit ('Pauwl'). Hij woont in gezinsvervangend tehuis De Driemaster en gaat elk eerste weekend van de maand naar zijn moeder. In zijn woonkamer staat een terrarium met zijn baardagaam Wilfred. Hij werkt bij de plantsoenendienst en is stiekem verliefd op de veel jongere Carol.

Op een ochtend is Wilfred zoek, moet Paul naar de wc maar ontbreekt de rust en de tijd ervoor, en in het stadhuis, waar Paul van het toilet gebruikmaakt omdat hij niet op de Dixi wil, zijn de bordjes van de dames- en heren-wc omgedraaid. Het is de opmaat naar onverdraaglijke verwarring. Wat die ochtend om 05.30 uur begon als een gewone, kalme dag, verandert in een kleine nachtmerrie.

Pauwl is een realistische, ontroerende en humoristische vertelling over de beperkingen én verrijkingen van een leven met autisme.Harmens heeft met Pauwl vooral een realistisch portret gemaakt van een leven met autisme, op sommige momenten is het schrijnend, op andere momenten vol humor en die eerlijkheid maakt dit boek de moeite van het lezen waard

Pauwl is een roman over de bijna 35-jarige Pauwl, die geen autist is zoals het cliché dat wil: een schelp die in foetushouding op de bank ligt óf een briljante wiskundige die alle priemgetallen kent. Pauwl is een gewone autist.

In een soepele stijl en met een bewonderenswaardig gevoel voor empathie beschrijft Harmens hoe een autistische jongen het leven ziet en ondergaat

Paul wordt over een week 35. Hij is een autist, en die loden term doet geen recht aan het tere portret-van-binnenuit dat Erik Jan Harmens zo sensitief schept. We maken mee wat er door Paul heen gaat, hoe hij door gedachten en waarnemingen bestormd wordt, hoe de storm in zijn hoofd woedt, hoe hij vastzit aan gewoontes die hem verankering kunnen bieden. Pauwl is een roman, geschreven door een schrijver die vooreerst een dichter blijft.

Laten we het er op houden dat Harmens zijn draai als fictieschrijver nog moet vinden, want het resultaat lost de hooggespannen verwachtingen nauwelijks in. Het gaat bij Harmens om de kleine belevingswereld van mensen; iets abstracters voegt hij er niet aan toe. Dat kan een prima uitgangspunt zijn, maar voorlopig minder vruchtbaar dan de verhalen die hij opdist over de tijd dat hij zelf nog op de wilde vaart leefde.

Een ontroerende roman

Specificaties
 • Uitgever
  Lebowski
 • Druk
  1
 • Verschenen
  feb. 2017
 • Bladzijden
  176
 • Genre
  Fictie / Literatuur
 • Afmetingen
  210 x 135 x 17 mm
 • Gewicht
  231 gram
 • EAN
  9789048834433
 • Bindwijze
  Paperback / Ingenaaid
 • Taal
  Nederlands

Reviews van klanten

Ook een review schrijven?

Log in op uw account of maak een eigen account aan.

Inloggen

Gerelateerde producten

Schaduw

Schaduw

Lucinda Riley
€ 20,99
Maan

Maan

Lucinda Riley
€ 21,99
Parel

Parel

Lucinda Riley
€ 20,99
De stilte van de witte stad

De stilte van de witte stad

Eva García Sáenz de Urturi
€ 15,00
De Effingers

De Effingers

Gabriele Tergit
€ 24,99