0

Presentatie 'De dug-out - Een ode aan verdwijnend Nederlands cultuurgoed '

Presentatie 'De dug-out - Een ode aan verdwijnend Nederlands cultuurgoed '
za 17 juni 201714:00 - 15:30
georganiseerd door Donner

Het is de minst geliefde plek op een voetbalveld: de reservebank, een openbare maatstaf van kwaliteit. Gewogen, te licht bevonden en dus een plaatsje in de dug-out.

  • Entree: Toegang vrij
  • Locatie: Donner podium

Toch wordt bij menig voetbalclub met veel liefde en aandacht zo'n dug-out gebouwd. Of beter gezegd: werd gebouwd. De authentieke dug-out is aan het verdwijnen. Zoals echt gras wordt vervangen door kunstgras, zo lijkt ook de prefab-reservebank aan de winnende hand. Al ruim 10 jaar lang reist Cor van der Meer door Nederland om de dug-outs van voetbalclubs te fotograferen. Bij alle mogelijke amateurverenigingen zoekt hij de met clubliefde en niet noodzakelijk met vakmanschap in elkaar geknutselde dug-outs: geen bouwpakketten, maar originele voetbalrelikwieën. Samen met schrijver Arthur van den Boogaard maakte Van der Meer het boek De dug-out. Met hun foto's en verhalen brengen ze een ode aan verdwijnend Nederlands cultuurgoed.

 
Cor van der Meer
Al ruim tien jaar lang reist Cor van der Meer door Nederland om de dug-outs van voetbalclubs te fotograferen. Bij alle mogelijke amateurverenigingen zoekt hij de met clubliefde en niet noodzakelijk met vakmanschap in elkaar geknutselde dug-outs: geen bouwpakketten, maar originele voetbalrelikwieën.

 
Arthur van den Boogaard
Schrijver en sportboekenkenner Arthur van den Boogaard volgt al meer dan twintig jaar het adagium ‘een goed sportverhaal is een goed verhaal’. Daarom voelt hij zich zo aangetrokken tot de traditionele dug-out. Ook al nam hij tijdens de 41 jaar als actieve voetballer daarin nauwelijks plaats. ‘Als de hoekvlag de moeder is, dan staat de dug-out symbool voor de vader op het veld: aanvankelijk misschien leerzaam, maar het doel is de reservebank, de vader, te overtreffen.’