• Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
vr 17 september 202116:00 - 17:30
georganiseerd door Donner

Presentatie Dementie & Empathie

  • Entree: Besloten bijeenkomst
  • Locatie: Boekhandel Donner | Coolsingel 129 | Rotterdam
Presentatie Dementie & Empathie

BESLOTEN BIJEENKOMST | Deze middag presenteren Hedda Schut en Dick Kits het boek 'Dementie & Empathie - De kunst van contact met mensen met dementie'. Het is een prachtige ‘reisgids’ geworden voor iedereen die méér wil weten over het omgaan met dementie.

De volgende sprekers zullen hierbij hun visie op De volgende sprekers zullen hierbij hun visie op Dementie & Empathie delen:
  • Harry Wiersema, voorzitter Odensehuis en buddy
  • Nienke Bodde, coördinator Stichting Kameraad
  • Dick Kits, auteur en uitgever

Overbelaste mantelzorgers en een tekort aan ervaren zorgverleners. Dit zie je anno 2021 in de dementiezorg. Het aantal mensen met dementie zal de komende jaren nog eens flink toenemen. Daarom is er steeds meer urgentie om bestaande kennis beter in de dagelijkse zorg te passen. Voor de auteurs reden om empathie - als vaardigheid en hulpmiddel - verder uit te diepen. Empathie zien zij als een voorwaarde voor die zo nodige, persoonsgerichte benadering bij mensen met dementie. Hoe je dit in de zorg voor je geliefde, naaste of cliënt kunt gebruiken, daarover gaat Dementie & Empathie.

Empathie is de ander kunnen begrijpen en daarop je handelen afstemmen. Door aantasting van het rationele brein kunnen mensen met dementie verlangens en behoeften steeds minder goed uiten. Hun gedrag komt steeds vaker voort uit louter emoties. Hiermee kunnen omgaan vraagt allereerst kennis van dementie. Het onbegrepen en onverwacht gedrag in goede banen kunnen leiden en telkens de juiste snaar weten te raken, vraagt empathie. Het is focussen op wat nog kan, zodat er -voor alle partijen- steeds zingeving en gelukkige momenten blijven.

In deel 1 van Dementie & Empathie zien we wat er gebeurt in het dagelijks leven van mensen met dementie. Hoe er sluipenderwijs een nieuwe dynamiek (met de omgeving) ontstaat. Deze dynamiek verandert telkens opnieuw en vraagt telkens weer om aanpassing. In dat licht bespreken we het fenomeen empathie; wat het is, en dat iedereen zich dit met enige inspanning vaardig kan maken. Het is een gouden instrument om de persoon met dementie als mens te kunnen blijven zien. Om je hulp en zorg daarmee succesvol in te richten.

In deel 2 praten we met mensen uit de hele keten dementie; een man met beginnende dementie, mantelzorgers, buddy’s en professionals. Deze gesprekken, gelardeerd met prachtige anekdotes, raken de kern van dementie. De verhalen laten de kracht en tegelijkertijd de belasting zien van mantelzorgers. Het belang van buddy’s wordt duidelijk. En, last but not least, wordt duidelijk wat er nog aan winst te behalen valt in Nederland.

Met een verwachte, snelle groei naar een half miljoen mensen met dementie in 2040 staan we voor een uitdaging die iederéén aangaat. Daarvoor hebben we kennis en invoelingsvermogen nodig. En natuurlijk de wijsheid om deze toe te passen. Thuis, in de zorginstelling en in de samenleving. Dementie & Empathie wil hieraan bijdragen, zodat we maximaal verbonden kunnen blijven met onze dierbaren/cliënten met dementie.

Hedda Schut
Dick Kits

In verband met de geldende Coronamaatregelen zal dit een besloten presentatie zijn.