0

Presentatie van Dirk Kroon Op de hoogte van de vogels - Verzamelde gedichten

Presentatie van Dirk Kroon Op de hoogte van de vogels - Verzamelde gedichten
zo 23 april 201714:00 - 15:30
georganiseerd door Donner

De auteur zal geïnterviewd worden door Wim van Til, dichter en oprichter van Poëziecentrum Nederland. Aan de middag wordt verder medewerking verleend door Lévi Weemoedt. Hij zal zijn band met Dirk Kroon benoemen en voordragen uit eigen werk. Bij aanschaf op 23 april een handgeschreven gedicht op inlegvel cadeau.

  • Entree: Toegang vrij
  • Locatie: Donner podium

Dirk Kroon (1946) schrijft al vanaf zijn debuut in 1968 aan een landschap waarin het goed toeven is. Aangename, persoonlijke en vaak relativerende gedichten die zich aaneenrijgen tot een horizon die bereikbaar is langs heldere paden door het 'woud van Kroon'.

Toen ik de eerste verzen van Dirk Kroon las, in het tijdschrift Zintuig in 1974, wist ik meteen dat deze dichter niet meer bij mij weg zou gaan. Het zijn de observaties, de overdenkingen die in zijn poëzie ervoor zorgen dat de taal zichzelf kan blijven. Geen hemelbestormers, maar geduldige engelen als wegwijzers. En altijd: de liefste, die wacht en die zijn muze is.

Zijn gedichten nestelen graag in zijn oeuvre, in de 20 bundels die hij sinds Materiaal voor morgen het levenslicht liet zien. Veel van die bundels zijn al lang niet meer verkrijgbaar. En onderbroken wegen leiden tot vertragingen die niet wenselijk zijn. De gedichten van Dirk Kroon willen namelijk blijvend gelezen worden, zowel de oude als de nieuwste.

'Als dit het laatste is,
verplaats je in de eerste droom
waarmee wij liefde deelden
om nooit meer dood te gaan.'

Wim van Til
Poëziecentrum Nederland