0

Presentatie: Zo, ben jij er ook nog? – Kind in de Tweede Wereldoorlog

Presentatie: Zo, ben jij er ook nog? – Kind in de Tweede Wereldoorlog
za 13 april 201915:00 - 17:00
georganiseerd door Donner

'Zo, ben jij er ook nog? – Kind in de Tweede Wereldoorlog'. Hierin vertelt Roos Derks (87) op aangrijpende wijze hoe zij als tienjarig kind samen met haar twee jongere zusjes de oorlogstijd en de hongerwinter heeft overleefd.

  • Entree: 15:00 | Toegang vrij
  • Locatie: Boekhandel Donner | Coolsingel 119 | Rotterdam

Burgemeester Ahmed Aboutaleb zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen. De auteurs Bert van Slooten en Elly van der Klauw spreken over de totstandkoming van het boek en Roos Derks wordt geïnterviewd.

Roos Derks, een gewoon meisje uit Rotterdam, werd geboren in een communistisch arbeidersgezin in het crisisjaar 1932. Ze is zeven jaar oud als de oorlog begint. Eerst wordt haar vader in het holst van de nacht weggevoerd. Nauwelijks een jaar later pakken de Duitsers haar moeder en een mysterieuze onderduiker op.

De tienjarige Roos blijft in 1942 alleen achter met haar twee zusjes in hun ouderlijk huis in Rotterdam. Ze probeert zo goed en zo kwaad als het kan het dagelijks leven voort te zetten in het platgebombardeerde Rotterdam. In de hongerwinter van 1944 zoekt ze met haar zusjes een uitweg om te overleven.

Bert van Slooten en Elly van der Klauw hebben het boek samen met Roos geschreven en zochten uit wat er met de ouders van Roos is gebeurd. Het schetst een indringend beeld van het dagelijkse leven in Rotterdam en het prille verzet in WOII. Zo, ben jij er ook nog? is een portret van een intellectueel communistisch gezin dat geschonden uit de oorlog komt. In 2016 was Roos te gast bij DWDD, bekijk hier het interview.

Bert van Slooten is oud-presentator en werkt nu voor de NOS in Brussel. Hij publiceerde eerder het boek Kameraden Verraden over een opbloeiende liefde tussen twee kameraden tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog.

Elly van der Klauw heeft eveneens een journalistieke achtergrond en werkte eerder als eindredacteur bij Met het Oog Op Morgen en de Wereldomroep. Zij werkt nu voor de Rijksuniversiteit Groningen.