0

Leon tipt ramsj: Arnaldur Indridason

Leon tipt ramsj: Arnaldur Indridason
za 8 september 2018

door Leon van Vliet | Afdeling Aanbiedingen & Ramsj

Met die absurd hete zomer nog vers in het geheugen verlangen een aantal mensen nu enorm naar de herfst. Ik ben er één van. Herfst ... Als we zomaar ineens getrakteerd worden op een pittige najaarsstorm met talrijke regenbuien en een klap onweer toe. Of gewoon een hele week het ene na het andere lagedrukgebied dat als een maalstroom naar de Benelux wordt getransporteerd. Windkracht zes met een gordijn van regen. Heerlijk! Maar door het veranderende klimaat moeten we zelfs in Nederland vaak lang wachten op echt slecht weer. Het is geen bijzonderheid meer dat je hier half oktober toch nog een keer kan BBQ-en in je korte broekie met vrolijke schildpadprint (met bijpassende joppert voor als het ineens frips aan de bips wordt). Lekker hoor.
Maar wat is er mis met slecht weer? Zodra het buiten gevoelig kouder wordt maak je het binnenshuis toch extra gezellig. Juist dan is het fijn om een boek te lezen. Lekker thuis op de bank. Romantisch wat kaarsen aan. Een schaal met borrelachtige tapas-hapjes en een fruitig slobberwijntje binnen handbereik. Op de achtergrond de regen die tegen de ramen klatert en de wind die om het huis heen loeit. De herfst kan ook zeer plezierig zijn. Alleen dat wachten er op.

Heel anders is dat op IJsland. Daar hoeven ze helemaal niet te wachten. Zij moeten het altijd doen met een koud zeeklimaat. Dat is pas lekker. Daar bergen ze de tuinmeubelen bij wijze van spreken in juli al weer op zodra de eerste sneeuw zich heeft aangekondigd. Terwijl juli op IJsland over het algemeen wel de warmste maand is met temperaturen die gemiddeld schommelen tussen de 10 en 13 graden Celsius. Daar staat tegenover dat ze elk jaar een prachtige lange winter hebben die officieel begint in september en vaak ophoudt in mei, waarbij er een periode is dat het simpelweg de hele dag donker blijft. En de dag daarna weer. Enzovoort.

Maar wat doen die IJslanders massaal tijdens die donkere tijden? Die lezen alles wat los en vast zit. IJsland is een duister en ruig land met bergen, geisers en ander ongedierte. De mannen hebben baarden en grommen. De vrouwen zijn blond en ze keffen. Ze eten dagelijks walvis en zeehond. En ze lezen. En soms schrijven ze boeken. Niet eens onverdienstelijk. Iemand die boven het maaiveld uitsteekt is Arnaldur Indridason. Afkomstig uit Reykjavik heeft deze vriendelijke vriend al zeker 20 boeken op zijn naam staan. Zijn eerste boek werd gepubliceerd in 1997 met de grappige titel Synir Duftsins (werd in Nederland pas opgepikt in 2005 en uitgebracht als Maandagskinderen). Daarna produceerde hij met de regelmaat van een Zwitsers uurwerk meer zeer goed geschreven thrillers. Zoals het boek Erfschuld: bekroond met de Novela Negra (een Spaanse prestigieuze boekenprijs), maar ook gewoon doodleuk vijf sterren in de Vrij Nederland Detective & Thrillergids van 2015. Wat vooral zo wordt bewonderd aan zijn boeken is zijn bijzondere schrijfstijl die nogal kenmerkend is voor de meeste thrillers die uit de noordelijke landen komen: afstandelijk, melancholisch en met veel aandacht voor eenzame personages. Dit gezegd hebbende maakt het niet eens meer uit waar zijn boek Erfschuld eigenlijk wel over gaat. Nou vooruit. Toch een tipje van de sluier. Het verhaal begint wanneer een oudere man dood wordt aangetroffen in zijn appartement in Reykjavik. Dan blijkt hij vermoord te zijn, verstikt met zijn eigen kussen. De normaalste zaak van de wereld zou je zeggen. Die kussens van IKEA zijn ook al jaren niet te vertrouwen. Maar dan is er toch een inspecteur die zich in deze moordzaak stevig vastbijt, en dat is maar goed ook want anders heb je een heel kort shitverhaal. Gelukkig blijkt het allemaal veel mysterieuzer en interessanter te worden naarmate je verder leest. Dat kan ook niet anders. Indridason schrijft vlot, pakkend en snel. De dialogen zijn hard maar fair. Geen half werk.

Dit toppertje ligt nu bij Donner voor nog geen 8 Euro. Voor dat bedrag hou je geld over om een paraplu te kopen voor als het echt een keer goed los gaat in Nederland. Die verkopen we bij Donner dus ook! Nu alleen nog een echte herfst.

Bekijk meer tips van Leon

Leon van Vliet
Leon van Vliet Afdeling Aanbiedingen & Ramsj

Over Leon van Vliet

Als er ergens een voordeeltje te behalen valt is Leon er als de kippen bij. Hij koopt in binnen- en buitenland de mooiste boeken in voor weinig geld. Daar wordt u als klant dan uiteindelijk weer blij van.