• Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
ma 15 juni 2020

Rodham - Curtis Sittenfeld

door Lena | afdeling Literatuur

Rodham - Curtis Sittenfeld

De Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 herschrijven is iets wat menig democraat, Amerikaan en wereldburger graag zouden willen en wat Curtis Sittenfeld doet in haar recent verscherven roman Rodham. Hierin stelt zij de vraag: wat als Hillary Rodham nooit met Bill Clinton getrouwd was?

Ze geeft antwoord in de vorm van een met intrige gestut verslag van de democratische voorverkiezingen van 2015 waarin Bill en Hillary tegenover elkaar komen te staan. Het resultaat is een opmerkelijk staaltje fan fictie, lichtelijk soapy maar intrigerend (denk aan Twilight met minder vampiers en bijvoeglijk naamwoorden en een betere cadans).

De echte politica, wier imago nog steeds gebukt gaat onder de rook van de buitenechtelijke escapades van haar man, wordt in het boek verruilt voor een rechtlijnige idealist. Zij duldt geen ontucht en verlaat een charmante geliefde met een zuidelijk accent en grote ambities om zich volkomen te storten op haar carrière. Zoals alle politici is de hoofdpersoon niet brandschoon en handelt ook uit eigenbelang en machtshonger. De impressie wordt echter wel gewekt dat, in tegenstelling tot de uiteindelijke winnaar van de verkiezingen, Hillary een morele superioriteit geniet. Zij is hierdoor, voor iemand in haar positie, iets te groen als gras en scrupuleus. Desalniettemin doet het boek geloofwaardig aan doordat Sittenfeld feit en fictie naast elkaar laat bestaan en deze soms ook door elkaar husselt.

Roham leest als een trein. Politiek jargon voert niet de boventoon waardoor het complexe Amerikaanse kiessysteem ook voor Nederlandse leken te volgen is. Wat van belang is zijn emoties, die van de fictieve Hillary maar ook van de groep waar zij voor is komen te staan – de in de politiek onder-gerepresenteerde vrouw. Zowel de echte als de neppe Hillary zijn natuurlijk niet de enige vrouw in de politiek maar wel eentje die zich in de recente geschiedenis van Amerika heeft proberen op te werpen als boegbeeld. De boodschap die Sittenfeld uitdraagt is dan ook niet dat Hillary alsnog zou moeten worden verkozen. Veel meer dan een what-if-roman is dit boek, om in de woorden van een andere Amerikaanse politicus te spreken, een manier om de ‘YES WE CAN’ houding aan jonge vrouwen met politieke aspiraties over te brengen.

Waarom zouden we dit in Nederland lezen? Omdat het probleem van genderdiversiteit, net als anderen soorten ongelijkheid, niet alleen aan onze overzeese buren toebehoort. Ongeacht wat de lezer van de voormalig presidentskandidaat vindt, de vraag die in het boek sluimert is of de echte Hillary niet verkozen is als gevolg van connotaties die de kiezer had met haar man en huwelijk of wegens haar geslacht? Wat het antwoord ook moge zijn, het één maar vooral het ander zou niet uit moeten maken bij het verkiezen van een staatshoofd.

De Nederlandse vertaling van Rodham verschijnt op 17 juni bij uitgeverij Atlas Contact, tot die tijd kan je je alvast te goed doen aan het reeds verschenen origineel.

 

meer tips van Lena