0
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk

De Thibaults deel 1

De Thibaults deel 1
vr 3 juli 2015

door Susanna Oost | Afdeling Literatuur & Poëzie

Nu ook deel 2 van deze immense roman is uitgegeven ben ik eindelijk begonnen met deel 1, gelukkig maar, zo kan ik meteen doorlezen, want je wenst niets liever. Ik kan niet wachten, maar ik kan ook niet wachten u deelgenoot te maken van mijn enthousiasme.

De roman gaat met name over Antoine en zijn negen jaar jongere broer Jacques Thibault. Zij zijn de zonen van Oscar Thibault, een reactionaire katholiek die een belangrijke positie in het Parijse leven inneemt. De schrijver weet deze man op een schitterende wijze te portretteren. De broers zijn elkaars tegenpolen: Antoine is arts en enigszins conservatief, Jacques is de rebellerende zoon die op jeugdige leeftijd samen met zijn protestantse vriend Daniel de Fontanin van huis weg loopt. Het gevolg daarvan is een opvoedingsgesticht en een verbod nog verder om te gaan met de familie de Fontanin. Er spelen verschillende verhaallijnen een rol in deze roman, waarvan ook diverse liefdesaffaires; de belangrijkste is de liefde tussen Jenny, de zus van Daniel, en Jacques. Het zijn geen van alle gelukkige liefdes. Dit eerste deel speelt zich af in de aanloop naar de eerste wereldoorlog.

De roman leest als een trein, vooral door de vele dialogen in een mooie heldere taal zonder opsmuk. Het gehele werk is geschreven tussen 1922 en 1940 maar doet modern aan, zoals de discussie en overdenkingen over euthanasie, alsof het in deze tijd gevoerd wordt. Maar ook de discussie tussen Antoine en een geestelijke over het geloof, prachtig! Een ongelooflijk boeiende roman, niet in de laatste plaats door de scherpzinnige psychologie.

Susanna Oost
Susanna Oost Afdeling Literatuur & Poëzie

Over Susanna Oost

Susanna is al sinds ver in de vorige eeuw het boegbeeld van de afdeling literatuur. Favoriete schrijvers o.a. Marcel Proust, Konstantin Paustovski, Roger Martin du Gard.