• Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
zo 19 juni 2022

Roline Redmond wint de Brusseprijs 2022 voor beste journalistieke boek

Roline Redmond wint de Brusseprijs 2022 voor beste journalistieke boek

Cultureel antropoloog Roline Redmond heeft zaterdagavond de Brusseprijs 2022 gewonnen. In Met het Oog op Morgen werd haar boek, 'De Doorsons: Op zoek naar een Afro-Amerikaanse slavenfamilie in het Caribisch gebied', verkozen tot beste journalistieke boek van het afgelopen jaar.

Volgens de jury is Redmond "een auteur die met verfrissende distantie de geschiedenis schildert van haar voorouders en op die manier voldoet aan de opdracht van haar moeder. De historie van de slavernij is vastgelegd, zodat die zichtbaar wordt, maar vooral: niet wordt vergeten".

De Doorsons verscheen bij uitgeverij De Arbeiderspers. Andere titels op de shortlist voor de Brusseprijs waren: Gronings goud. Over de macht van het gas en de rol van Rusland van Wendelmoet Boersema; De Machine. In de ban van Booking.com van Stijn Bronzwaer, Joris Kooiman en Merijn Rengers; Zakenprins. De jacht naar succes van Bernhard van Oranje van Michiel Couzy en Maarten van Dun en Sanda Dia. De doop die leidde tot de dood van Pieter Huyberechts.

"Alle vijf de boeken zijn van hoge kwaliteit en gaan veel verder dan de dagelijkse berichtgeving. Maar het winnende boek zal ook over tien jaar nog betekenis hebben. Het biedt inzicht en beschrijft een van de meest besproken thema's van deze tijd", staat er in het rapport van de jury. Dit jaar werd een recordaantal van 230 titels ingestuurd voor de Brusseprijs. Achttien daarvan belandden op de longlist.

De prijs is vernoemd naar journalist M.J. (Rie) Brusse (1873-1941) en wordt sinds 2006 jaarlijks uitgereikt. Het is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. De winnaar krijgt tienduizend euro.